Grzanki z ryżem i homarem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1255
Grzanki z ryżem i homarem
fot. Edsel L / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 300 g mrożonego homara
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 małe bagietki
  • 1 szklanka kleistego ryżu
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz biały

Opis przygotowania:

Homara rozmrozić. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać dwoma szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać rozmrożonego wcześniej homara. Oba składniki oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu białego i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć je z ognia i wymieszać z ugotowanym ryżem. Bagietki przekroić w poprzek na połowy i zrumienić je na pozostałej oliwie na patelni. Zrumienione bagietki ściągnąć z patelni, wyłożyć na talerz, a na nie nałożyć wymieszany ryż z homarem i cebulą.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów