Grzanki z ryżem i homarem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1437
Składniki:
- 300 g mrożonego homara
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 małe bagietki
- 1 szklanka kleistego ryżu
- 1 cebula
- sól
- pieprz biały
Opis przygotowania:
Homara rozmrozić. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać dwoma szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać rozmrożonego wcześniej homara. Oba składniki oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu białego i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć je z ognia i wymieszać z ugotowanym ryżem. Bagietki przekroić w poprzek na połowy i zrumienić je na pozostałej oliwie na patelni. Zrumienione bagietki ściągnąć z patelni, wyłożyć na talerz, a na nie nałożyć wymieszany ryż z homarem i cebulą.
Komentarze (0)