Naleśniki z dynią, miodem i orzechami

Oceń:
(2 głosy)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1031
Naleśniki z dynią, miodem i orzechami
fot. Nikolaydonetsk (elements.envato.com)

Składniki:

  • 600 g miąższu z dyni
  • 200 g łuskanych orzechów włoskich
  • 200 g orzechów laskowych
  • 200 g orzechów nerkowca
  • 100 g migdałów
  • 3 łyżki miodu wielokwiatowego
  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki mleka %
  • 1 łyżka cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Miąższ z dyni przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, wstawić go do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec przez 10 minut. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, wlać do niego miód i wymieszać.

Przygotować ciasto: mąkę przesypać do rondla, wlać do niej mleko oraz olej, wsypać cukier, szczyptę soli, wbić do tego jajko i całość roztrzepać trzepaczką tak, aby powstała konsystencja gęstej śmietanki. Po roztrzepaniu nabrać chochelką i przelać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu. Smażyć z obu stron na rumiany kolor, a gotowe ściągnąć z patelni i przełożyć na talerz.

Na usmażone naleśniki wyłożyć miąższ dyni z miodem, posypać orzechami i zwinąć w rulony.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów