Naleśniki z dynią, miodem i orzechami
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 951
Składniki:
- 600 g miąższu z dyni
- 200 g łuskanych orzechów włoskich
- 200 g orzechów laskowych
- 200 g orzechów nerkowca
- 100 g migdałów
- 3 łyżki miodu wielokwiatowego
- Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 szklanki mleka %
- 1 łyżka cukru
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Miąższ z dyni przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, wstawić go do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec przez 10 minut. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, wlać do niego miód i wymieszać.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać do rondla, wlać do niej mleko oraz olej, wsypać cukier, szczyptę soli, wbić do tego jajko i całość roztrzepać trzepaczką tak, aby powstała konsystencja gęstej śmietanki. Po roztrzepaniu nabrać chochelką i przelać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu. Smażyć z obu stron na rumiany kolor, a gotowe ściągnąć z patelni i przełożyć na talerz.
Na usmażone naleśniki wyłożyć miąższ dyni z miodem, posypać orzechami i zwinąć w rulony.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać do rondla, wlać do niej mleko oraz olej, wsypać cukier, szczyptę soli, wbić do tego jajko i całość roztrzepać trzepaczką tak, aby powstała konsystencja gęstej śmietanki. Po roztrzepaniu nabrać chochelką i przelać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu. Smażyć z obu stron na rumiany kolor, a gotowe ściągnąć z patelni i przełożyć na talerz.
Na usmażone naleśniki wyłożyć miąższ dyni z miodem, posypać orzechami i zwinąć w rulony.
Komentarze (0)