Dynia z orzechami i miodem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 842
Składniki:
- 800 g miąższu z dyni makaronowej
- 200 g tłuczonych orzechów włoskich
- 100 ml płynnego miodu lipowego
- 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
- świeża mięta do dekoracji
Opis przygotowania:
Miętę umyć i odsączyć z wody. Dynię pozbawić środka i nasion, obrać ze skóry, a miąższ z niej pokroić w plastry o grubości 2 cm. Pokrojone plastry przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną folią aluminiową, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 170°C i piec przez 5 minut. Po tym czasie wyciągnąć z piekarnika, miąższ z dyni przełożyć na talerz i posypać tłuczonymi orzechami włoskimi. Miód lipowy wymieszać z mielonym imbirem i polać nim całość. Wszystko udekorować świeżą miętą.
Komentarze (0)