Zupa z czarnego bzu

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1486

Składniki:

  • 1 l soku z owoców bzu
  • 2 szklanki wina czerwonego
  • 125 g cukru
  • 0,5 l mleka
  • 2 łyżki mąki
  • szczypta cynamonu

Opis przygotowania:

Dojrzałe owoce bzu po zerwaniu oddzielić od łodygi, dobrze wypłukać i zagotować w 1 l wody. Po zagotowaniu odcedzić sok, a owoce odrzucić. Sok zmieszać z winem, cukrem cynamonem i gotować na małym ogniu 30 minut. Mąkę zmieszać z mlekiem, przelać do zupy i dobrze wymieszać. Gotową zupę podajemy na ciepło lub zimno z grzankami.

0 komenatrzy

Podobne przepisy