Zupa z czarnego bzu
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2811
Składniki:
- 1 l soku z owoców bzu
- 2 szklanki wina czerwonego
- 125 g cukru
- 0,5 l mleka
- 2 łyżki mąki
- szczypta cynamonu
Opis przygotowania:
Dojrzałe owoce bzu po zerwaniu oddzielić od łodygi, dobrze wypłukać i zagotować w 1 l wody. Po zagotowaniu odcedzić sok, a owoce odrzucić. Sok zmieszać z winem, cukrem cynamonem i gotować na małym ogniu 30 minut. Mąkę zmieszać z mlekiem, przelać do zupy i dobrze wymieszać. Gotową zupę podajemy na ciepło lub zimno z grzankami.
Komentarze (0)