Wino z czarnego bzu
Oceń:
(3 głosy)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 10400
Składniki:
- 1 kg owoców z czarnego bzu (muszą być bardzo dojrzałe)
- 2,5 kg cukru
- 3 l wody
- 20 g kwasku cytrynowego
- 7 g drożdży (Burgund) lub innych winiarskich
Opis przygotowania:
Rozrobić drożdże w 0,25 l ciepłej, przegotowanej wody, dodając do nich 4 łyżeczki cukru. Zawartość przelać do zamykanej butelki i pozostawić do 3 dni. Raz na dobę butelkę z drożdżami należy potrząsnąć. Owoce czarnego bzu oddzielić od łodyg, wsypać je do słoja o szerokim otworze, zmiażdżyć je i zasypać cukrem. Po dwóch dniach zlać sok, przecedzić go przez sito, następnie dodać do niego rozrobione wcześniej drożdże i kwasek cytrynowy. Całość wymieszać z 3 litrami wody, zlać do butli na wino, zakorkować i odstawić na 3-4 tygodnie. Po 2 tygodniach należy wino jeszcze raz przefiltrować przez sito i ponownie zlać do butli.
Komentarze (1)
czarny bez zawiera toksyczny składnik zwany sambunigryną dlatego należy go poddac gotowaniu!!!