Naleśniki z ciecierzycy i tofu
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1220
Składniki:
- 400 g wędzonego tofu
- 2 pomidory
- natka zielonej pietruszki
- Ciasto:
- 2 szklanki mąki z ciecierzycy
- 2 łyżki oleju
- 1 jajko
- 1 szklanka mleka sojowego
- szczyptą soli
Opis przygotowania:
Pomidory oraz natkę zielonej pietruszki umyć, osączyć z wody i pokroić drobno. Tofu pokroić na małe kawałki.
Przygotować ciasto: mąkę z ciecierzycy przesypać do miski i wymieszać ją ze szczyptą soli. Wlać do tego mleko sojowe, wbić jajko i całość dokładnie zmiksować na konsystencję gęstej śmietanki. Następnie wszystko nabrać chochelką i przelać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu.
Smażyć na rumiany kolor z obu stron, po czym gotowe ściągnąć z patelni i dobrze przestudzić. Przestudzone naleśniki posypać pokrojonym wcześniej wędzonym tofu, pokrojonymi pomidorami i natką zielonej pietruszki. Wszystko wyłożyć na talerz i podawać do spożycia.
Przygotować ciasto: mąkę z ciecierzycy przesypać do miski i wymieszać ją ze szczyptą soli. Wlać do tego mleko sojowe, wbić jajko i całość dokładnie zmiksować na konsystencję gęstej śmietanki. Następnie wszystko nabrać chochelką i przelać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu.
Smażyć na rumiany kolor z obu stron, po czym gotowe ściągnąć z patelni i dobrze przestudzić. Przestudzone naleśniki posypać pokrojonym wcześniej wędzonym tofu, pokrojonymi pomidorami i natką zielonej pietruszki. Wszystko wyłożyć na talerz i podawać do spożycia.
Komentarze (0)