Naleśniki z bananami i ananasami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2018
Składniki:
- 20 g tartej gorzkiej czekolady
- 10 g tłuczonych pistacji
- 2 łyżki ananasa z puszki kostka
- 2 banany
- 2 łyżki oleju
- 1 bita śmietana w sprayu
- Na ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 szklanki letniego mleka 2%
Opis przygotowania:
Banany umyć, osączyć z wody, usunąć końcówki, obrać ze skóry, a miąższ pokroić w kostkę i przełożyć do miski. Do pokrojonych bananów dodać osączone z zalewy ananasy i wymieszać.
Przygotować ciasto: mąkę z cukrem i solą przesypać do rondla. Wbić do tego jajko, wlać letnie mleko i całość roztrzepać trzepaczką na konsystencję gęstej śmietany. Roztrzepane składniki chochelką przelać na rozgrzany olej na patelni. Smażyć z obu stron na złoty kolor, po czym ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i przestudzić. Przestudzone zawinąć w rożki i nałożyć do nich łyżką pokrojone wcześniej banany i ananasy. Następnie wycisnąć na to bitą śmietanę w sprayu, po czym wszystko posypać tartą czekolada i tłuczonymi pistacjami.
Przygotować ciasto: mąkę z cukrem i solą przesypać do rondla. Wbić do tego jajko, wlać letnie mleko i całość roztrzepać trzepaczką na konsystencję gęstej śmietany. Roztrzepane składniki chochelką przelać na rozgrzany olej na patelni. Smażyć z obu stron na złoty kolor, po czym ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i przestudzić. Przestudzone zawinąć w rożki i nałożyć do nich łyżką pokrojone wcześniej banany i ananasy. Następnie wycisnąć na to bitą śmietanę w sprayu, po czym wszystko posypać tartą czekolada i tłuczonymi pistacjami.
Komentarze (0)