Koshari
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 4108
Składniki:
- 30 g makaronu ryżowego nitki
- 2 szklanki ryżu
- 1 szklanka ciecierzycy
- 1 szklanka soczewicy
- sól
- pieprz
- Na sos:
- 300 g pomidorów z puszki (bez skóry)
- 4 łyżki oleju
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka soku z limonki
- 1 łyżeczka suszonej kolendry
- 0,5 łyżki brązowego cukru
- 0,5 łyżeczki ostrej mielonej papryki chili
Opis przygotowania:
Soczewicę z ciecierzycą zalać razem 1 l lekko osolonej wody i moczyć przez 3 godziny. Namoczone wspólnie gotować do miękkości w wodzie, w której się moczyły i odcedzić. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać go 1 l lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Makaron ryżowy zalać 4 szklankami lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Następnie wszystkie ugotowane składniki przełożyć do jednej miski, dokładnie wymieszać i wyłożyć na talerz.
Przygotować sos: cebule z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i zeszklić 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli wsypać cukier brązowy, szczyptę soli i smażyć pod przykryciem do czasu, aż cukier się rozpuści. Wtedy ściągnąć z ognia. Na drugiej patelni rozgrzać pozostały olej i wsypać do niego suszoną kolendrę i mieloną paprykę chili. Smażyć na średnim ogniu przez jedną minutę, po czym wlać do nich pomidory z puszki i dokładnie wymieszać. Wlać do tego ocet balsamiczny, sok z limonki, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, ponownie wymieszać i zagotować. Gotowy sos ściągnąć z ognia i polać nim potrawę.
Wszystko przełożyć smażoną cebulą z cukrem
Przygotować sos: cebule z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i zeszklić 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli wsypać cukier brązowy, szczyptę soli i smażyć pod przykryciem do czasu, aż cukier się rozpuści. Wtedy ściągnąć z ognia. Na drugiej patelni rozgrzać pozostały olej i wsypać do niego suszoną kolendrę i mieloną paprykę chili. Smażyć na średnim ogniu przez jedną minutę, po czym wlać do nich pomidory z puszki i dokładnie wymieszać. Wlać do tego ocet balsamiczny, sok z limonki, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, ponownie wymieszać i zagotować. Gotowy sos ściągnąć z ognia i polać nim potrawę.
Wszystko przełożyć smażoną cebulą z cukrem
Komentarze (0)