Koshari

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 4108
Koshari
fot. goblinbox (queen of ad hoc bento) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 30 g makaronu ryżowego nitki
  • 2 szklanki ryżu
  • 1 szklanka ciecierzycy
  • 1 szklanka soczewicy
  • sól
  • pieprz
  • Na sos:
  • 300 g pomidorów z puszki (bez skóry)
  • 4 łyżki oleju
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka soku z limonki
  • 1 łyżeczka suszonej kolendry
  • 0,5 łyżki brązowego cukru
  • 0,5 łyżeczki ostrej mielonej papryki chili

Opis przygotowania:

Soczewicę z ciecierzycą zalać razem 1 l lekko osolonej wody i moczyć przez 3 godziny. Namoczone wspólnie gotować do miękkości w wodzie, w której się moczyły i odcedzić. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać go 1 l lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Makaron ryżowy zalać 4 szklankami lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Następnie wszystkie ugotowane składniki przełożyć do jednej miski, dokładnie wymieszać i wyłożyć na talerz.

Przygotować sos: cebule z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i zeszklić 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli wsypać cukier brązowy, szczyptę soli i smażyć pod przykryciem do czasu, aż cukier się rozpuści. Wtedy ściągnąć z ognia. Na drugiej patelni rozgrzać pozostały olej i wsypać do niego suszoną kolendrę i mieloną paprykę chili. Smażyć na średnim ogniu przez jedną minutę, po czym wlać do nich pomidory z puszki i dokładnie wymieszać. Wlać do tego ocet balsamiczny, sok z limonki, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, ponownie wymieszać i zagotować. Gotowy sos ściągnąć z ognia i polać nim potrawę.

Wszystko przełożyć smażoną cebulą z cukrem

Komentarze (0)