Sakiewki szpinakowe z sosem i rodzynkami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 959
Sakiewki szpinakowe z sosem i rodzynkami
fot. anokarina / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 200 ml sosu słodko-kwaśnego (Łowicz)
  • 1 łyżka tłuczonych orzechów ziemnych
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • Ciasto:
  • 400 g mąki pszennej
  • 200 g świeżego szpinaku
  • 1 jajko
  • sól
  • Wypełnienie:
  • 100 g rodzynek
  • 3 marchewki
  • 1 główka białej kapusty do 1 kg
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka soku cytrynowego

Opis przygotowania:

Rodzynki sparzyć wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Marchew umyć i osączyć z wody. Przygotować ciasto: szpinak umyć, osączyć z wody, przełożyć go do miksera i zmiksować na jednolitą masę. Następnie mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ją ze szczyptą soli. Dodać do tego zmiksowany szpinak, wbić jajko i z całości wyrobić gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 2 mm i pociąć je w kwadraty 8x8 cm.

Przygotować wypełnienie: marchew oraz kapustę zszatkować na tarce jarzynowej o grubych oczkach do jednej miski. Wsypać do tego cukier, wlać sok cytrynowy i dobrze wymieszać. Po wymieszaniu część warzyw wyłożyć na talerz, a do pozostałych dodać sparzone wcześniej rodzynki i ponownie dobrze wymieszać.

Warzywa z rodzynkami przełożyć na wycięte kwadraty z ciasta i zawinąć je w sakiewki. Przełożyć je na sito naczynia gotowanego na parze, zalanego do połowy wodą i od chwili zagotowania wody gotować je jeszcze przez 3 minuty. Po tym czasie ściągnąć je z sita i dodać do warzyw na talerzu.

Gotową potrawę podawać z sosem słodko-kwaśnym i posypać tłuczonymi orzechami ziemnymi.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów