Sakiewki szpinakowe z sosem i rodzynkami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1105
Składniki:
- 200 ml sosu słodko-kwaśnego (Łowicz)
- 1 łyżka tłuczonych orzechów ziemnych
- 1 szklanka wrzącej wody
- Ciasto:
- 400 g mąki pszennej
- 200 g świeżego szpinaku
- 1 jajko
- sól
- Wypełnienie:
- 100 g rodzynek
- 3 marchewki
- 1 główka białej kapusty do 1 kg
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka soku cytrynowego
Opis przygotowania:
Rodzynki sparzyć wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Marchew umyć i osączyć z wody. Przygotować ciasto: szpinak umyć, osączyć z wody, przełożyć go do miksera i zmiksować na jednolitą masę. Następnie mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ją ze szczyptą soli. Dodać do tego zmiksowany szpinak, wbić jajko i z całości wyrobić gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 2 mm i pociąć je w kwadraty 8x8 cm.
Przygotować wypełnienie: marchew oraz kapustę zszatkować na tarce jarzynowej o grubych oczkach do jednej miski. Wsypać do tego cukier, wlać sok cytrynowy i dobrze wymieszać. Po wymieszaniu część warzyw wyłożyć na talerz, a do pozostałych dodać sparzone wcześniej rodzynki i ponownie dobrze wymieszać.
Warzywa z rodzynkami przełożyć na wycięte kwadraty z ciasta i zawinąć je w sakiewki. Przełożyć je na sito naczynia gotowanego na parze, zalanego do połowy wodą i od chwili zagotowania wody gotować je jeszcze przez 3 minuty. Po tym czasie ściągnąć je z sita i dodać do warzyw na talerzu.
Gotową potrawę podawać z sosem słodko-kwaśnym i posypać tłuczonymi orzechami ziemnymi.
Przygotować wypełnienie: marchew oraz kapustę zszatkować na tarce jarzynowej o grubych oczkach do jednej miski. Wsypać do tego cukier, wlać sok cytrynowy i dobrze wymieszać. Po wymieszaniu część warzyw wyłożyć na talerz, a do pozostałych dodać sparzone wcześniej rodzynki i ponownie dobrze wymieszać.
Warzywa z rodzynkami przełożyć na wycięte kwadraty z ciasta i zawinąć je w sakiewki. Przełożyć je na sito naczynia gotowanego na parze, zalanego do połowy wodą i od chwili zagotowania wody gotować je jeszcze przez 3 minuty. Po tym czasie ściągnąć je z sita i dodać do warzyw na talerzu.
Gotową potrawę podawać z sosem słodko-kwaśnym i posypać tłuczonymi orzechami ziemnymi.
Komentarze (0)