Naleśniki stekowe
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1170
Składniki:
- 2 steki wołowe bez kości o grubości 1,5 cm każdy
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- sól
- pieprz
- Na ciasto:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 jajko
- 0,5 szklanki letniego mleka
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Mięso umyć, osączyć z wody, oprószyć je szczyptą soli, pieprzu i suszonym majerankiem. Następnie rozgrzać olej na patelni i przełożyć na nią oproszone mięso. Smażyć z obu stron na średnim ogniu do czasu, aż się przyrumieni. Wtedy ściągnąć je z ognia.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać do rondla i wymieszać z solą. Do wymieszanych składników wlać letnie mleko, wbić jajko i całość zmiksować mikserem na konsystencję gęstej śmietanki. Następnie zmiksowane składniki przelać chochelką na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć do czasu, aż się zetną z jednej strony. Wtedy nałożyć na to zrumienione wcześniej mięso. Wszystko zawinąć w kopertę i smażyć do zarumienienia całego ciasta.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać do rondla i wymieszać z solą. Do wymieszanych składników wlać letnie mleko, wbić jajko i całość zmiksować mikserem na konsystencję gęstej śmietanki. Następnie zmiksowane składniki przelać chochelką na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć do czasu, aż się zetną z jednej strony. Wtedy nałożyć na to zrumienione wcześniej mięso. Wszystko zawinąć w kopertę i smażyć do zarumienienia całego ciasta.
Komentarze (0)