Naleśniki stekowe

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1079
Naleśniki stekowe
fot. stu_spivack / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 2 steki wołowe bez kości o grubości 1,5 cm każdy
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • sól
  • pieprz
  • Na ciasto:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki letniego mleka
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Mięso umyć, osączyć z wody, oprószyć je szczyptą soli, pieprzu i suszonym majerankiem. Następnie rozgrzać olej na patelni i przełożyć na nią oproszone mięso. Smażyć z obu stron na średnim ogniu do czasu, aż się przyrumieni. Wtedy ściągnąć je z ognia.

Przygotować ciasto: mąkę przesypać do rondla i wymieszać z solą. Do wymieszanych składników wlać letnie mleko, wbić jajko i całość zmiksować mikserem na konsystencję gęstej śmietanki. Następnie zmiksowane składniki przelać chochelką na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć do czasu, aż się zetną z jednej strony. Wtedy nałożyć na to zrumienione wcześniej mięso. Wszystko zawinąć w kopertę i smażyć do zarumienienia całego ciasta.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów