Makrouds

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1597
Makrouds
fot. Moumou82 (Wikimedia Commons) / domena publiczna

Składniki:

  • ojej słonecznikowy do głębokiego smażenia
  • Ciasto:
  • 350 g kaszy manny
  • 150 g roztopionego masła
  • 100 ml wody z kwiatów pomarańczy
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki soli
  • Wypełnienie:
  • 300 g mielonych pistacji
  • 1 łyżka wody z kwiatów z pomarańczy
  • 1 łyżka roztopionego masła
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
  • Polewa:
  • 350 ml płynnego miodu wielokwiatowego
  • 1 łyżka wody z kwiatu z pomarańczy
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: kaszę mannę przesypać na stolnicę i wymieszać z mąką oraz szczyptą soli. Do wymieszanych składników wlać roztopione masło, wodę z kwiatów pomarańczy i całość zagnieść ręcznie na ciasto. Zagniecione ciasto nakryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie ponownie przełożyć je na stolnicę, rozwałkować na grubość 5 mm i pokroić w podłużne plastry o szerokości 6 cm.

Przygotować wypełnienie: tłuczone pistacje przełożyć do miksera, wlać do nich wodę z kwiatów pomarańczy, dodać roztopione masło oraz wsypać cynamon i tartą gałkę muszkatołową. Następnie zmiksować mikserem na jednolitą masę i przełożyć ją na pokrojone kawałki ciasta.

Wszystko zawinąć w jeden, długi rulon, spłaszczyć go ręcznie i pokroić na ukośne kawałki o wymiarach 3 na 3 cm. Pokrojone kawałki włożyć do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć na rumiany kolor na średnim ogniu. Usmażone ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz.

Przygotować polewę: miód przelać do rondla, postawić go na małym ogniu, wlać do niego ekstrakt waniliowy oraz wodę z kwiatu pomarańczy i podgrzewać przez 1 minutę. Następnie przelać na usmażone wcześniej ciasto i pozostawić do wystygnięcia.

Komentarze (0)