Makrouds
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1882
Składniki:
- ojej słonecznikowy do głębokiego smażenia
- Ciasto:
- 350 g kaszy manny
- 150 g roztopionego masła
- 100 ml wody z kwiatów pomarańczy
- 0,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 łyżeczki soli
- Wypełnienie:
- 300 g mielonych pistacji
- 1 łyżka wody z kwiatów z pomarańczy
- 1 łyżka roztopionego masła
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
- Polewa:
- 350 ml płynnego miodu wielokwiatowego
- 1 łyżka wody z kwiatu z pomarańczy
- 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: kaszę mannę przesypać na stolnicę i wymieszać z mąką oraz szczyptą soli. Do wymieszanych składników wlać roztopione masło, wodę z kwiatów pomarańczy i całość zagnieść ręcznie na ciasto. Zagniecione ciasto nakryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie ponownie przełożyć je na stolnicę, rozwałkować na grubość 5 mm i pokroić w podłużne plastry o szerokości 6 cm.
Przygotować wypełnienie: tłuczone pistacje przełożyć do miksera, wlać do nich wodę z kwiatów pomarańczy, dodać roztopione masło oraz wsypać cynamon i tartą gałkę muszkatołową. Następnie zmiksować mikserem na jednolitą masę i przełożyć ją na pokrojone kawałki ciasta.
Wszystko zawinąć w jeden, długi rulon, spłaszczyć go ręcznie i pokroić na ukośne kawałki o wymiarach 3 na 3 cm. Pokrojone kawałki włożyć do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć na rumiany kolor na średnim ogniu. Usmażone ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz.
Przygotować polewę: miód przelać do rondla, postawić go na małym ogniu, wlać do niego ekstrakt waniliowy oraz wodę z kwiatu pomarańczy i podgrzewać przez 1 minutę. Następnie przelać na usmażone wcześniej ciasto i pozostawić do wystygnięcia.
Przygotować wypełnienie: tłuczone pistacje przełożyć do miksera, wlać do nich wodę z kwiatów pomarańczy, dodać roztopione masło oraz wsypać cynamon i tartą gałkę muszkatołową. Następnie zmiksować mikserem na jednolitą masę i przełożyć ją na pokrojone kawałki ciasta.
Wszystko zawinąć w jeden, długi rulon, spłaszczyć go ręcznie i pokroić na ukośne kawałki o wymiarach 3 na 3 cm. Pokrojone kawałki włożyć do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć na rumiany kolor na średnim ogniu. Usmażone ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz.
Przygotować polewę: miód przelać do rondla, postawić go na małym ogniu, wlać do niego ekstrakt waniliowy oraz wodę z kwiatu pomarańczy i podgrzewać przez 1 minutę. Następnie przelać na usmażone wcześniej ciasto i pozostawić do wystygnięcia.
Komentarze (0)