Naleśniki kokosowe
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 4960
Składniki:
- Nadzienie:
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- odrobina mielonego kardamonu
- sól
- pieprz
- Ciasto:
- 1,5 szklanki mąki
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka kokosowego
- kilka kropli olejku waniliowego
- odrobina drobno startej skórki cytryny
- szczypta soli
- olej do smażenia
Opis przygotowania:
Przygotowanie nadzienia: Cukier należy rozpuścić w 1/8 szklanki wody i wlać do garnka. Gdy się zagotuje wsypać wiórki kokosowe, przyprawić kardamonem i pieprzem. Wymieszać, gotować na małym ogniu ok 12-15 minut. Lekko posolić i ostudzić.
Przygotowanie ciasta: Wszystkie składniki na ciasto (oprócz oleju) włożyć do miski i zmiksować. Posmarować patelnię olejem i piec naleśniki do momentu, aż będą koloru złotego.
Naleśniki smarować nadzieniem i zwijać w rulony.
Przygotowanie ciasta: Wszystkie składniki na ciasto (oprócz oleju) włożyć do miski i zmiksować. Posmarować patelnię olejem i piec naleśniki do momentu, aż będą koloru złotego.
Naleśniki smarować nadzieniem i zwijać w rulony.
Komentarze (3)
Jeżeli chodzi o część przepisu opisującą ciasto - to polecam. Nadzienia nie robiłem więc się nie wypowiem. Tylko taka mała uwaga do ciasta - ja daje już pod koniec więcej mleka, ażeby ciasto była rzadsze i łatwiej rozprowadzało się na patelni.
Dobry przepis, doskonałe naleśniki wychodzą.
swietny przepis.
pyszne nalesniki
mniam manim :D:D:D:D
thx