Kulki morelowo-kokosowe z płatkami owsianymi
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 723
Składniki:
- 350 g suszonych moreli
- 150 g wiórków kokosowych
- 50 g płatków owsianych
- 3 łyżki syropu z agawy
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 szklanka wrzącej wody
Opis przygotowania:
Suszone morele sparzyć wrzącą wodą na sicie, odsączyć z jej nadmiaru i pokroić na małe kawałeczki. Płatki owsiane przesypać z połową wiórków kokosowych na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i lekko je przyrumienić na średnim ogniu. Wlać do tego syrop z agawy, olej kokosowy i wymieszać. Następnie ściągnąć to z ognia, po czym dodać do tego sparzone wcześniej suszone morele i wsypać pozostałe wiórki kokosowe. Całość dokładnie wymieszać. Następnie uformować z tego małe kulki ręcznie, a po ich uformowaniu włożyć je do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyciągnąć je z lodówki i podawać do spożycia.
Komentarze (0)