Kulki morelowo-kokosowe z płatkami owsianymi

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 512
Kulki morelowo-kokosowe z płatkami owsianymi
fot. wuestenigel (flickr.com) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 350 g suszonych moreli
  • 150 g wiórków kokosowych
  • 50 g płatków owsianych
  • 3 łyżki syropu z agawy
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 szklanka wrzącej wody

Opis przygotowania:

Suszone morele sparzyć wrzącą wodą na sicie, odsączyć z jej nadmiaru i pokroić na małe kawałeczki. Płatki owsiane przesypać z połową wiórków kokosowych na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i lekko je przyrumienić na średnim ogniu. Wlać do tego syrop z agawy, olej kokosowy i wymieszać. Następnie ściągnąć to z ognia, po czym dodać do tego sparzone wcześniej suszone morele i wsypać pozostałe wiórki kokosowe. Całość dokładnie wymieszać. Następnie uformować z tego małe kulki ręcznie, a po ich uformowaniu włożyć je do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyciągnąć je z lodówki i podawać do spożycia.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów