Zapiekanka pasterska

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1589
Zapiekanka pasterska
fot. telepathicparanoia / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 400 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 400 g ziemniaków
  • 100 g tartego parmezanu
  • 50 g tartego sera cheddar
  • 3 łyżki masła
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka mleka 2%
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym maśle w brytfance. Następnie dodać do tego mięso mielone, doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, tartą gałką muszkatołową i suszonym tymiankiem. Całość dobrze wymieszać i smażyć na średnim ogniu do chwili, aż mięso zmieni kolor na ciemniejszy. Wtedy ściągnąć z ognia. Następnie ziemniaki obrać ze skóry, umyć, przełożyć do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu ziemniaki odcedzić, przemielić przez maszynkę do mięsa i przełożyć do miski. Do przemielonych ziemniaków wbić jajko, wsypać tarty parmezan i dobrze wymieszać. Po wymieszaniu przełożyć na usmażone wcześniej mięso w brytfance. Całość zalać mlekiem, posypać tartym serem cheddar, po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C i piec do chwili, aż oba sery całkowicie się roztopią. Wtedy wyciągnąć z piekarnika i podawać na ciepło.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów