Zapiekanka pasterska
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1589
Składniki:
- 400 g mielonego mięsa wieprzowego
- 400 g ziemniaków
- 100 g tartego parmezanu
- 50 g tartego sera cheddar
- 3 łyżki masła
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanka mleka 2%
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 jajko
- 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym maśle w brytfance. Następnie dodać do tego mięso mielone, doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, tartą gałką muszkatołową i suszonym tymiankiem. Całość dobrze wymieszać i smażyć na średnim ogniu do chwili, aż mięso zmieni kolor na ciemniejszy. Wtedy ściągnąć z ognia. Następnie ziemniaki obrać ze skóry, umyć, przełożyć do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu ziemniaki odcedzić, przemielić przez maszynkę do mięsa i przełożyć do miski. Do przemielonych ziemniaków wbić jajko, wsypać tarty parmezan i dobrze wymieszać. Po wymieszaniu przełożyć na usmażone wcześniej mięso w brytfance. Całość zalać mlekiem, posypać tartym serem cheddar, po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C i piec do chwili, aż oba sery całkowicie się roztopią. Wtedy wyciągnąć z piekarnika i podawać na ciepło.
Komentarze (0)