Babeczki gruszkowe z melasą i twarogiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 5-6 os.
  • Odsłony: 1991
Babeczki gruszkowe z melasą i twarogiem
fot. Kelly Sue / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 300 g twarogu sernikowego
  • 6 szt. gwieździstego anyżu do dekoracji
  • 4 gruszki
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • Ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki melasy trzcinowej
  • 2 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mleka 2%
  • 1 łyżeczka mielonej czekolady
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka oleju
  • 0,5 łyżeczki soli

Opis przygotowania:

Gruszki umyć, osączyć z wody, obrać ze skóry, pozbawić gniazd nasiennych, a miąższ pokroić w cienkie plastry i przełożyć do miski. Masło stopić na rozgrzanej patelni, wymieszać go z ekstraktem waniliowym ściągnąć z ognia, przelać do pokrojonych wcześniej gruszek, posypać 1 łyżką cukru pudru i dokładnie wymieszać. Twaróg sernikowy wymieszać z 1 łyżką cukru pudru. Następnie wymieszane składniki z gruszkami oraz wymieszany twaróg włożyć na 30 minut do lodówki.

Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski i wymieszać z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli, czekoladą mieloną i cukrem pudrem. Wlać do tego mleko, dodać melasę, wbić jajka, wlać olej i całość zmiksować mikserem na jednolitą masę. Przełożyć ją do papilotek, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C stopni i piec na rumiany kolor. Gotowe wyciągnąć z piekarnika oraz papilotek, przełożyć na talerz i przestudzić.

Na przestudzone ciasto nałożyć składniki z twarogiem, gruszkami i wszystko udekorować anyżem gwieździstym.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów