Risotto z okoniem morskim
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2628
Składniki:
- 100 g zielonego groszku w zalewie
- 5 dag suszonych pomidorów
- 2 filety okonia morskiego
- 1,5 szklanki buliony warzywnego z kostki
- 1 szklanka ryżu
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- olej do smażenia
- przyprawa do ryb
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Ryż opłukać, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Warzywa umyć i osączyć z wody. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w cienkie plastry. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w talarki. Groszek zielony osączyć z zalewy. Następnie wszystkie składniki zalać bulionem warzywnym, dodać do nich ugotowany ryż oraz suszone pomidory, doprawić do smaku pieprzem i solą, wymieszać i zagotować. Zagotowane przełożyć na talerz. Filety z okonia morskiego umyć, natrzeć przyprawą do ryb, oprószyć pieprzem oraz solą, po czym usmażyć na mocno rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Gotowe osączyć z tłuszczu i dodać do całości.
Komentarze (0)