Naleśniki czekoladowe z orzechami, rodzynkami i owocami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1164
Składniki:
- 200 ml polewy czekoladowej
- 100 ml soku z mango
- 2 mango
- 2 listki świeżej mięty
- 0,5 szklanki malin
- 0,5 szklanki jeżyn
- 0,5 szklanki jagód
- Na ciasto:
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 2 łyżki oleju
- 1,5 szklanki mleka 2%
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżka cukru
- 1 jajko
- szczypta soli
- Na nadzienie:
- 800 g czekolady gorzkiej
- 200 g tłuczonych orzechów włoskich
- 50 g rodzynek
- 1 szklanka wrzącej wody
Opis przygotowania:
Owoce umyć i osączyć z wody.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski i wymieszać ją ze szczyptą soli, cukrem oraz kakao. Wlać do tego mleko, olej i wbić jajko. Całość dokładnie zmiksować mikserem na jednolitą masę o konsystencji gęstej śmietany. Następnie chochelką przelać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć na rumiany kolor z obu stron. Po usmażeniu naleśniki pokroić w podłużne plastry o szerokości 5 cm, zawinąć je w rulony i spiąć małymi wykałaczkami.
Przygotować nadzienie: rodzynki sparzyć wrzącą wodą na sicie i osączyć z jej nadmiaru. Czekoladę gorzką połamać na drobne kawałeczki, po czym przełożyć je do miski i rozpuścić na płynną masę na małym ogniu. Do rozpuszczonej masy wsypać sparzone wcześniej rodzynki i tłuczone orzechy włoskie. Całość dobrze wymieszać, ściągnąć z ognia i przelać do zawiniętych wcześniej naleśników. Zalane naleśniki wstawić do lodówki i trzymać do chwili, aż czekolada zastygnie. Wtedy wyciągnąć z lodówki, przełożyć je na talerz, polać sokiem z mango, polewą czekoladową i udekorować wszystkimi owocami oraz świeżą miętą.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski i wymieszać ją ze szczyptą soli, cukrem oraz kakao. Wlać do tego mleko, olej i wbić jajko. Całość dokładnie zmiksować mikserem na jednolitą masę o konsystencji gęstej śmietany. Następnie chochelką przelać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć na rumiany kolor z obu stron. Po usmażeniu naleśniki pokroić w podłużne plastry o szerokości 5 cm, zawinąć je w rulony i spiąć małymi wykałaczkami.
Przygotować nadzienie: rodzynki sparzyć wrzącą wodą na sicie i osączyć z jej nadmiaru. Czekoladę gorzką połamać na drobne kawałeczki, po czym przełożyć je do miski i rozpuścić na płynną masę na małym ogniu. Do rozpuszczonej masy wsypać sparzone wcześniej rodzynki i tłuczone orzechy włoskie. Całość dobrze wymieszać, ściągnąć z ognia i przelać do zawiniętych wcześniej naleśników. Zalane naleśniki wstawić do lodówki i trzymać do chwili, aż czekolada zastygnie. Wtedy wyciągnąć z lodówki, przełożyć je na talerz, polać sokiem z mango, polewą czekoladową i udekorować wszystkimi owocami oraz świeżą miętą.
Komentarze (0)