Naleśniki czekoladowe z orzechami, rodzynkami i owocami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1164
Naleśniki czekoladowe z orzechami, rodzynkami i owocami
fot. Michael Stern (flickr.com) / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 200 ml polewy czekoladowej
  • 100 ml soku z mango
  • 2 mango
  • 2 listki świeżej mięty
  • 0,5 szklanki malin
  • 0,5 szklanki jeżyn
  • 0,5 szklanki jagód
  • Na ciasto:
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 2 łyżki oleju
  • 1,5 szklanki mleka 2%
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • Na nadzienie:
  • 800 g czekolady gorzkiej
  • 200 g tłuczonych orzechów włoskich
  • 50 g rodzynek
  • 1 szklanka wrzącej wody

Opis przygotowania:

Owoce umyć i osączyć z wody.

Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski i wymieszać ją ze szczyptą soli, cukrem oraz kakao. Wlać do tego mleko, olej i wbić jajko. Całość dokładnie zmiksować mikserem na jednolitą masę o konsystencji gęstej śmietany. Następnie chochelką przelać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć na rumiany kolor z obu stron. Po usmażeniu naleśniki pokroić w podłużne plastry o szerokości 5 cm, zawinąć je w rulony i spiąć małymi wykałaczkami.

Przygotować nadzienie: rodzynki sparzyć wrzącą wodą na sicie i osączyć z jej nadmiaru. Czekoladę gorzką połamać na drobne kawałeczki, po czym przełożyć je do miski i rozpuścić na płynną masę na małym ogniu. Do rozpuszczonej masy wsypać sparzone wcześniej rodzynki i tłuczone orzechy włoskie. Całość dobrze wymieszać, ściągnąć z ognia i przelać do zawiniętych wcześniej naleśników. Zalane naleśniki wstawić do lodówki i trzymać do chwili, aż czekolada zastygnie. Wtedy wyciągnąć z lodówki, przełożyć je na talerz, polać sokiem z mango, polewą czekoladową i udekorować wszystkimi owocami oraz świeżą miętą.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów