Naleśnik warzywny

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: trudne
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1846
Naleśnik warzywny
fot. Mr Wabu / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 1 mała kapusta biała do 1 kg
  • 1 puszka małej kukurydzy w zalewie
  • 1 brokuł
  • 2 cebule
  • 2 łyżki białego wina wytrawnego
  • 1 ząbek czosnku
  • 30 dag pieczarek
  • 3 dag kiełków fasoli muna
  • sól
  • pieprz
  • Na naleśniki:
  • 1 jajko
  • 1 szklanka maki pszennej
  • 0,5 szklanki wody
  • sol

Opis przygotowania:

Z mąki, jajka, wody i szczypty soli wyrobić ciasto naleśnikowe. Usmażyć 8 naleśników na suchej patelni. Brokuła ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie, odcedzić i podzielić na różyczki. Obrać cebule i czosnek. Cebule pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanej oliwie. Dodać do niej pokrojony drobno czosnek i wymieszać. Pieczarki pokroić w plastry, dodać do cebuli, posolić, oprószyć pieprzem i dusić na małym ogniu do 5 minut. Oczyścić kiełki fasoli i dodać do duszonych pieczarek. Całość dusić jeszcze pod przykryciem przez 1 minutę. Uduszone trzymać w cieple na wyłączonym ogniu. Kapustę poszatkować na tarce jarzynowej i wrzucić do rondla. Puszkę z kukurydzą wlać z całą zalewa do kapusty. Dodać do tego szczyptę soli, wino, dobrze wymieszać i dusić pod przykryciem do miękkości kapusty, a następnie wymieszać ją z duszonymi wcześniej pieczarkami. Cztery naleśniki ułożyć na talerzu w taki sposób, aby tworzyły dużą sakwę z zagiętymi końcami. Końce te ścisnąć ręką, a w środek nałożyć duszone warzywa. Brzegi talerza udekorować brokułem i zalać sosem z duszenia. Podawać na ciepło.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów