Naleśnik warzywny
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: trudne
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1942
Składniki:
- 1 mała kapusta biała do 1 kg
- 1 puszka małej kukurydzy w zalewie
- 1 brokuł
- 2 cebule
- 2 łyżki białego wina wytrawnego
- 1 ząbek czosnku
- 30 dag pieczarek
- 3 dag kiełków fasoli muna
- sól
- pieprz
- Na naleśniki:
- 1 jajko
- 1 szklanka maki pszennej
- 0,5 szklanki wody
- sol
Opis przygotowania:
Z mąki, jajka, wody i szczypty soli wyrobić ciasto naleśnikowe. Usmażyć 8 naleśników na suchej patelni. Brokuła ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie, odcedzić i podzielić na różyczki. Obrać cebule i czosnek. Cebule pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanej oliwie. Dodać do niej pokrojony drobno czosnek i wymieszać. Pieczarki pokroić w plastry, dodać do cebuli, posolić, oprószyć pieprzem i dusić na małym ogniu do 5 minut. Oczyścić kiełki fasoli i dodać do duszonych pieczarek. Całość dusić jeszcze pod przykryciem przez 1 minutę. Uduszone trzymać w cieple na wyłączonym ogniu. Kapustę poszatkować na tarce jarzynowej i wrzucić do rondla. Puszkę z kukurydzą wlać z całą zalewa do kapusty. Dodać do tego szczyptę soli, wino, dobrze wymieszać i dusić pod przykryciem do miękkości kapusty, a następnie wymieszać ją z duszonymi wcześniej pieczarkami. Cztery naleśniki ułożyć na talerzu w taki sposób, aby tworzyły dużą sakwę z zagiętymi końcami. Końce te ścisnąć ręką, a w środek nałożyć duszone warzywa. Brzegi talerza udekorować brokułem i zalać sosem z duszenia. Podawać na ciepło.
Komentarze (0)