Nachos z serem i guacamole

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 4683
Nachos z serem i guacamole
fot. pointnshoot / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 250 g czarnej fasoli w zalewie
  • 5 g tartego sera cheddar
  • 3 czerwone papryki w zalewie
  • 3 zielone papryki chili w zalewie
  • 3 placki tortilli
  • Na guacamole :
  • 2 dojrzale awokado
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżką oliwy z oliwek
  • pieprz
  • sól

Opis przygotowania:

Placki tortilli pokroić na kawałki. Masło stopić na patelni. Do stopionego masła dodać tarty ser cheddar i mieszać drewnianą łyżką na średnim ogniu do czasu, aż ser się rozpuści. Wtedy dodać do tego pokrojone placki tortilli, oprószyć szczyptą soli i smażyć przez 1,5 minuty. Potem ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Paprykę czerwoną oraz chili osączyć z zalewy i pokroić na kawałki. Fasolę również osączyć z zalewy, po czym osączone składniki dodać do usmażonej tortilli na talerzu.

Przygotować guacamole: awokado umyć, obrać ze skóry, usunąć pestkę, a miąższ rozdrobnić widelcem w misce. Do rozdrobnionego awokado dodać obrany i przepuszczony przez praskę czosnek, wlać oliwę z oliwek, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dokładnie wymieszać i dodać do całości.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów