Nachos z serem i guacamole
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 4683
Składniki:
- 250 g czarnej fasoli w zalewie
- 5 g tartego sera cheddar
- 3 czerwone papryki w zalewie
- 3 zielone papryki chili w zalewie
- 3 placki tortilli
- Na guacamole :
- 2 dojrzale awokado
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżką oliwy z oliwek
- pieprz
- sól
Opis przygotowania:
Placki tortilli pokroić na kawałki. Masło stopić na patelni. Do stopionego masła dodać tarty ser cheddar i mieszać drewnianą łyżką na średnim ogniu do czasu, aż ser się rozpuści. Wtedy dodać do tego pokrojone placki tortilli, oprószyć szczyptą soli i smażyć przez 1,5 minuty. Potem ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Paprykę czerwoną oraz chili osączyć z zalewy i pokroić na kawałki. Fasolę również osączyć z zalewy, po czym osączone składniki dodać do usmażonej tortilli na talerzu.
Przygotować guacamole: awokado umyć, obrać ze skóry, usunąć pestkę, a miąższ rozdrobnić widelcem w misce. Do rozdrobnionego awokado dodać obrany i przepuszczony przez praskę czosnek, wlać oliwę z oliwek, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dokładnie wymieszać i dodać do całości.
Przygotować guacamole: awokado umyć, obrać ze skóry, usunąć pestkę, a miąższ rozdrobnić widelcem w misce. Do rozdrobnionego awokado dodać obrany i przepuszczony przez praskę czosnek, wlać oliwę z oliwek, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dokładnie wymieszać i dodać do całości.
Komentarze (0)