Nachos z mięsem, serem i śmietaną
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 5651
Składniki:
- 300 g mielonego mięsa wołowego
- 300 g nachos
- 200 ml śmietany kremówki
- 15 g tartego sera cheddar
- 2 łyżeczki sosu ostrego chili
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 0,5 łyżeczki mielonego tymianku
- 0,5 łyżeczki suszonego oregano
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Paprykę umyć, osączyć z wody, pozbawić nasion i pokroić w kostkę. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać mięso mielone, oprószyć je szczyptą soli, pieprzu, suszonym oregano i tymiankiem, wymieszać i zrumienić na średnim ogniu. Do zrumienionego mięsa wlać sos chili, ponownie wymieszać i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. Kiedy mięso zmięknie, dodać do tego nachos. Całość posypać tartym serem cheddar i smażyć pod przykryciem do czasu rozpuszczenia się sera. Po rozpuszczeniu sera wszystko ściągnąć z ognia, przełożyć na talerz, polać śmietaną i posypać pokrojoną czerwoną papryką.
Komentarze (0)