Nachos z mięsem, serem i śmietaną

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 5651
Nachos z mięsem, serem i śmietaną
fot. stevendepolo / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g mielonego mięsa wołowego
  • 300 g nachos
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 15 g tartego sera cheddar
  • 2 łyżeczki sosu ostrego chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 0,5 łyżeczki mielonego tymianku
  • 0,5 łyżeczki suszonego oregano
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Paprykę umyć, osączyć z wody, pozbawić nasion i pokroić w kostkę. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać mięso mielone, oprószyć je szczyptą soli, pieprzu, suszonym oregano i tymiankiem, wymieszać i zrumienić na średnim ogniu. Do zrumienionego mięsa wlać sos chili, ponownie wymieszać i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. Kiedy mięso zmięknie, dodać do tego nachos. Całość posypać tartym serem cheddar i smażyć pod przykryciem do czasu rozpuszczenia się sera. Po rozpuszczeniu sera wszystko ściągnąć z ognia, przełożyć na talerz, polać śmietaną i posypać pokrojoną czerwoną papryką.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów