Nachos z mięsem, serem, guacamole, śmietaną i sosem chili
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2644
Składniki:
- 300 g mielonego mięsa wołowego
- 200 ml sosu słodko kwaśnego chili
- 200 g nachos
- 200 ml kwaśnej śmietany kremówki
- 100 g tartego sera cheddar
- 30 g wędzonego boczku
- 2 zielone papryki konserwowe
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- sól
- pieprz
- Guacamole:
- 2 dojrzale awokado
- 1 łyżka soku z limonki
- 1 ząbek czosnku
- 1 ćwiartka białej kapusty
Opis przygotowania:
Awokado oraz białą kapustę umyć i osączyć z wody. Paprykę konserwową osączyć z zalewy i pokroić w cienkie plastry. Boczek wędzony pokroić w drobną kostkę i przełożyć go na rozgrzany olej na patelni. Dodać do tego mięso mielone. Składniki oprószyć szczyptą soli, pieprzu, suszonym tymiankiem, wymieszać i smażyć na średnim ogniu do chwili, aż mięso zmieni kolor na ciemniejszy. Wtedy ściągnąć je z ognia i przełożyć na nachos. Nachos z mięsem przełożyć na wyłożoną aluminiową folią blachę do pieczenia i posypać całość tartym serem cheddar. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C i piec do chwili, aż ser całkowicie się rozpuści. Wówczas wyciągnąć z piekarnika i przełożyć na talerz. Na upieczone składniki nałożyć pokrojoną wcześniej paprykę konserwową oraz kwaśną śmietanę.
Przygotować guacamole: kapustę białą posiekać drobno i przełożyć do miski. Awokado obrać ze skóry, usunąć pestkę, a miąższ przełożyć do kolejnej miski. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić go przez praskę i połączyć z awokado w misce. Wlać do tego sok z limonki, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i rozetrzeć widelcem na jednolitą masę. Roztarte składniki wymieszać z pokrojoną, białą kapustą i dodać do potrawy.
Podawać ze słodkim sosem chili.
Przygotować guacamole: kapustę białą posiekać drobno i przełożyć do miski. Awokado obrać ze skóry, usunąć pestkę, a miąższ przełożyć do kolejnej miski. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić go przez praskę i połączyć z awokado w misce. Wlać do tego sok z limonki, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i rozetrzeć widelcem na jednolitą masę. Roztarte składniki wymieszać z pokrojoną, białą kapustą i dodać do potrawy.
Podawać ze słodkim sosem chili.
Komentarze (0)