Mus z szynki
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2563
Składniki:
- 300 g wędzonej szynki
- 100 ml śmietanki 30%
- 150 ml wywaru mięsnego
- 15 g żelatyny
- 50 ml madery
- 1 jajko ugotowane na twardo
- 1 ugotowana marchewka
- 1 ugotowany burak
- 50 g zielonego groszku
- 2 korniszony
- 2 łyżki kaparów
- 80 ml majonezu
Opis przygotowania:
Żelatynę zalej 3 łyżkami zimnej wody. Odstaw. Po 5 minutach zalej gorącym wywarem z maderą, zagotuj i ostudź. Szynkę zmiksuj, dodaj 1/3 galarety i ubitą śmietankę, wymieszaj. Majonez połącz z 1/3 galarety, wymieszaj, dodaj pokrojone w kostkę jarzyny, jajko, groszek i kapary. Częścią pozostałej galarety pokryj dno i ścianki foremek. Po zastudzeniu włóż masę majonezową, następnie mus z szynki, wyrównaj powierzchnię i zalej resztą galarety. Wstaw na 2 godziny do lodówki. Podawaj z sosem chrzanowym lub musztardą.
Komentarze (0)