Mus z szynki

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2452
Mus z szynki
fot. manthatcooks / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g wędzonej szynki
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 150 ml wywaru mięsnego
  • 15 g żelatyny
  • 50 ml madery
  • 1 jajko ugotowane na twardo
  • 1 ugotowana marchewka
  • 1 ugotowany burak
  • 50 g zielonego groszku
  • 2 korniszony
  • 2 łyżki kaparów
  • 80 ml majonezu

Opis przygotowania:

Żelatynę zalej 3 łyżkami zimnej wody. Odstaw. Po 5 minutach zalej gorącym wywarem z maderą, zagotuj i ostudź. Szynkę zmiksuj, dodaj 1/3 galarety i ubitą śmietankę, wymieszaj. Majonez połącz z 1/3 galarety, wymieszaj, dodaj pokrojone w kostkę jarzyny, jajko, groszek i kapary. Częścią pozostałej galarety pokryj dno i ścianki foremek. Po zastudzeniu włóż masę majonezową, następnie mus z szynki, wyrównaj powierzchnię i zalej resztą galarety. Wstaw na 2 godziny do lodówki. Podawaj z sosem chrzanowym lub musztardą.

Autor: magda

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów