Sałatka z buraków, szynki i sucharków

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1843
Sałatka z buraków, szynki i sucharków
fot. thebittenword.com / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 20 g szynki wędzonej
  • 4 sucharki bez cukru
  • 3 buraki czerwone
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pierz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Buraki czerwone zalać wodą tak, aby nie wystawały, ugotować do miękkości, odcedzić i obrać ze skóry. Następnie pokroić je w kostkę, przełożyć do miski, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i zalać jogurtem naturalnym. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojoną na kawałki szynkę wędzoną oraz pozbawioną nasion i pokrojoną w kostkę paprykę. Składniki smażyć do czasu, aż szynka się przyrumieni. Wtedy ściągnąć ściągnąć z ognia i dodać do buraków z jogurtem. Sucharki pokroić w kostkę i dodać do całości. Wszystko posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów