Sałatka z buraków, szynki i sucharków
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1843
Składniki:
- 100 ml jogurtu naturalnego
- 20 g szynki wędzonej
- 4 sucharki bez cukru
- 3 buraki czerwone
- 2 łyżki masła
- 1 cebula
- 1 czerwona papryka
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pierz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Buraki czerwone zalać wodą tak, aby nie wystawały, ugotować do miękkości, odcedzić i obrać ze skóry. Następnie pokroić je w kostkę, przełożyć do miski, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i zalać jogurtem naturalnym. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojoną na kawałki szynkę wędzoną oraz pozbawioną nasion i pokrojoną w kostkę paprykę. Składniki smażyć do czasu, aż szynka się przyrumieni. Wtedy ściągnąć ściągnąć z ognia i dodać do buraków z jogurtem. Sucharki pokroić w kostkę i dodać do całości. Wszystko posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)