Naleśniki z czerwonymi pomarańczami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 859
Składniki:
- 4 czerwone pomarańcze
- 4 łyżki miodu lipowego:
- Na ciasto:
- 2 szklanki mleka 2%
- 1,5 szklanki maki pszennej
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka oleju
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Pomarańcze czerwone umyć, osączyć z wody i pokroić w cienkie plastry.
Przygotować ciasto: mąkę ze szczyptą soli i cukrem przesypać do rondla. Wlać do tego mleko, olej, wbić jajko i całość zmiksować mikserem na konsystencję gęstej śmietany. Następnie całość nabrać chochelką i przelać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu. Wszystko smażyć na rumiany kolor z obu stron na średnim ogniu.
Po usmażeniu naleśniki ściągnąć z ognia, wyłożyć je na talerz, posmarować miodem i złożyć w koperty. Na to wyłożyć plastry czerwonych pomarańczy.
Przygotować ciasto: mąkę ze szczyptą soli i cukrem przesypać do rondla. Wlać do tego mleko, olej, wbić jajko i całość zmiksować mikserem na konsystencję gęstej śmietany. Następnie całość nabrać chochelką i przelać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu. Wszystko smażyć na rumiany kolor z obu stron na średnim ogniu.
Po usmażeniu naleśniki ściągnąć z ognia, wyłożyć je na talerz, posmarować miodem i złożyć w koperty. Na to wyłożyć plastry czerwonych pomarańczy.
Komentarze (0)