Makaron z mięsem, warzywami i ananasem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2211
Składniki:
- 300 g łopatki wieprzowej bez kości
- 100 g makaronu nitki
- 3 marchewki
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki ananasa z zalewą
- 2 łyżki soku z limonki
- 2 cm świeżego imbiru
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 1 zielony ogórek
- 1 dymka ze szczypiorkiem
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Makaron przełożyć do rondla, zalać go 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Warzywa umyć i osączyć z wody. Karkówkę wieprzową pokroić na małe kawałki. Marchew obrać ze skóry i pokroić w słomkę. Ogórka pokroić w kostkę. Imbir obrać ze skóry i posiekać drobno. Cebulę obrać ze skóry, po czym razem ze szczypiorkiem pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonych składników dodać pokrojone mięso, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu i lekko przyrumienić. Następnie dodać do tego marchew, imbir i ananasa wraz z zalewą. Całość zalać sosem sojowym i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. Kiedy mięso zmięknie, dodać do tego ugotowany wcześniej makaron, skropić go sokiem z limonki, wymieszać i dusić razem przez 1,5 minuty pod przykryciem na średnim ogniu. Po tym czasie dodać do tego pokrojoną drobno natkę zielonej pietruszki i ogórka. Wszystko ponownie dokładnie wymieszać, ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)