Makaron z mięsem, warzywami i ananasem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2211
Makaron z mięsem, warzywami i ananasem
fot. Katrin Morenz / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 300 g łopatki wieprzowej bez kości
  • 100 g makaronu nitki
  • 3 marchewki
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki ananasa z zalewą
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1 zielony ogórek
  • 1 dymka ze szczypiorkiem
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Makaron przełożyć do rondla, zalać go 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Warzywa umyć i osączyć z wody. Karkówkę wieprzową pokroić na małe kawałki. Marchew obrać ze skóry i pokroić w słomkę. Ogórka pokroić w kostkę. Imbir obrać ze skóry i posiekać drobno. Cebulę obrać ze skóry, po czym razem ze szczypiorkiem pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonych składników dodać pokrojone mięso, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu i lekko przyrumienić. Następnie dodać do tego marchew, imbir i ananasa wraz z zalewą. Całość zalać sosem sojowym i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. Kiedy mięso zmięknie, dodać do tego ugotowany wcześniej makaron, skropić go sokiem z limonki, wymieszać i dusić razem przez 1,5 minuty pod przykryciem na średnim ogniu. Po tym czasie dodać do tego pokrojoną drobno natkę zielonej pietruszki i ogórka. Wszystko ponownie dokładnie wymieszać, ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów