Falafel z brokułem i śmietaną
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1008
Składniki:
- 250 ciecierzycy
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 brokuł
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
- 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
- 0,5 szklanki bułki tartej
- sól
- pieprz czarny mielony
- olej rzepakowy do głębokiego smażenia
- Ponadto:
- 200 ml kwaśnej śmietany
- pęczek rukoli
Opis przygotowania:
Rukolę umyć, odsączyć z wody i przełożyć do miseczki. Przygotować falafel: ciecierzycę przesypać do rondla, zalać ją 3 szklankami lekko osolonej wody i moczyć przez 4 godziny. Po namoczeniu ciecierzycę odcedzić i przełożyć do miksera. Dodać do niej obrany ze skóry i pokrojony drobno czosnek oraz cebulę. Brokuła podzielić na różyczki, przełożyć je do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować je do miękkości. Po ugotowaniu brokuła odcedzić i dodać go do składników w mikserze. Całość doprawić do smaku solą, pieprzem, mielonymi nasionami kolendry, imbirem, cynamonem, kminem rzymskim i gałką muszkatołową. Wszystko zmiksować mikserem na jednolitą masę, po czym uformować z tego ręcznie małe kulki, obsypać je bułką tartą i włożyć do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni. Kulki smażyć na rumiany kolor na średnim ogniu. Gotowe ściągnąć z ognia, osączyć z oleju i dodać do rukoli w misce. Gotowe danie podawać z kwaśną śmietaną.
Komentarze (0)