Falafel z brokułem i śmietaną

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 92
Falafel z brokułem i śmietaną
fot. katrinshine (elements.envato.com)

Składniki:

  • 250 ciecierzycy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 brokuł
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
  • 0,5 szklanki bułki tartej
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • olej rzepakowy do głębokiego smażenia
  • Ponadto:
  • 200 ml kwaśnej śmietany
  • pęczek rukoli

Opis przygotowania:

Rukolę umyć, odsączyć z wody i przełożyć do miseczki. Przygotować falafel: ciecierzycę przesypać do rondla, zalać ją 3 szklankami lekko osolonej wody i moczyć przez 4 godziny. Po namoczeniu ciecierzycę odcedzić i przełożyć do miksera. Dodać do niej obrany ze skóry i pokrojony drobno czosnek oraz cebulę. Brokuła podzielić na różyczki, przełożyć je do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować je do miękkości. Po ugotowaniu brokuła odcedzić i dodać go do składników w mikserze. Całość doprawić do smaku solą, pieprzem, mielonymi nasionami kolendry, imbirem, cynamonem, kminem rzymskim i gałką muszkatołową. Wszystko zmiksować mikserem na jednolitą masę, po czym uformować z tego ręcznie małe kulki, obsypać je bułką tartą i włożyć do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni. Kulki smażyć na rumiany kolor na średnim ogniu. Gotowe ściągnąć z ognia, osączyć z oleju i dodać do rukoli w misce. Gotowe danie podawać z kwaśną śmietaną.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów