Mufinki z mozzarellą, chorizo i susz. pomidorami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1832

Składniki:

  • 1 szklanka (200ml) mąki pszennej lub pszennej mieszanej pół na pół z razową/orkiszową
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki (150ml) mleka
  • 1 roztrzepane jajko
  • 1 szklanka (200ml) startej mozzarelli
  • 3-4 łyżki startego parmezanu
  • 4-5 suszonych pomidorów z oleju
  • ok 50 gr chorizo lub innej wyraźnej w smaku kiełbasy albo wędliny
  • (w wersji wegetariańskiej można nie dodawać mięsa)
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 1- 2 łyżki dowolnych ziół świeżych lub suszonych (np. bazylia, oregano, tymianek, estragon, zielona pietruszka, koperek, szczypiorek, mieszanka "zioła prowansalskie")
  • ewentualnie ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę

Opis przygotowania:

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Dodać pozostałe składniki - pomidory i kiełbasę drobno posiekać.
Dokładnie wymieszać.
Piec w foremkach do mufinków w 175 stopniach ok 20-25 minut na złoty kolor.
Można jeść na ciepło lub na zimno.
Z podanej porcji wychodzi ok 10 dużych lub 15 małych mufinków.

Autor: Annvina

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów