Mufinki z mozzarellą, chorizo i susz. pomidorami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1832
Składniki:
- 1 szklanka (200ml) mąki pszennej lub pszennej mieszanej pół na pół z razową/orkiszową
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki (150ml) mleka
- 1 roztrzepane jajko
- 1 szklanka (200ml) startej mozzarelli
- 3-4 łyżki startego parmezanu
- 4-5 suszonych pomidorów z oleju
- ok 50 gr chorizo lub innej wyraźnej w smaku kiełbasy albo wędliny
- (w wersji wegetariańskiej można nie dodawać mięsa)
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 1- 2 łyżki dowolnych ziół świeżych lub suszonych (np. bazylia, oregano, tymianek, estragon, zielona pietruszka, koperek, szczypiorek, mieszanka "zioła prowansalskie")
- ewentualnie ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
Opis przygotowania:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Dodać pozostałe składniki - pomidory i kiełbasę drobno posiekać.
Dokładnie wymieszać.
Piec w foremkach do mufinków w 175 stopniach ok 20-25 minut na złoty kolor.
Można jeść na ciepło lub na zimno.
Z podanej porcji wychodzi ok 10 dużych lub 15 małych mufinków.
Dodać pozostałe składniki - pomidory i kiełbasę drobno posiekać.
Dokładnie wymieszać.
Piec w foremkach do mufinków w 175 stopniach ok 20-25 minut na złoty kolor.
Można jeść na ciepło lub na zimno.
Z podanej porcji wychodzi ok 10 dużych lub 15 małych mufinków.
Komentarze (0)