Mozzarella panierowana
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 1198
Składniki:
- 400 g sera mozzarella
- 2 jajka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka bułki tartej
- 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry
- sól
- pieprz czarny mielony
- olej rzepakowy do głębokiego smażenia
Opis przygotowania:
Ser mozzarella pokroić w słomkę o grubości 1 cm. Jajka wbić na talerz i roztrzepać je widelcem. Na kolejny talerz przesypać mąkę, a na jeszcze jeden bułkę tartą i wymieszać ją ze szczyptą soli, pieprzu oraz mielonymi nasionami kolendry. Następnie pokrojoną mozzarellę namoczyć w roztrzepanych jajkach, mące, potem znowu w jajkach i bułce tartej. Całość włożyć do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć na średnim ogniu na rumiany kolor. Po usmażeniu ściągnąć z ognia, osączyć z nadmiaru tłuszczu i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)