Mostek wołowy z awokado w sosie żółtkowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1738
Składniki:
- 300 g mostku wołowego
- 5 g kiełków rzodkiewki
- 2 awokado
- 1 łyżka jasnego sosu sojowego
- sól
- pieprz biały
- Na sos żółtkowy:
- 3 żółtka
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka soku cytrynowego
Opis przygotowania:
Awokado, kiełki oraz mięso umyć i osączyć z wody. Awokado obrać ze skóry, usunąć pestki, a miąższ pokroić w cienkie plastry i wyłożyć na talerz. Mostek wołowy podzielić na porcje, przełożyć do rondla, po czym zalać go wodą w taki sposób, aby mięso nie wystawało i wlać do tego sos sojowy. Doprawić do smaku szczyptą soli i gotować do miękkości mięsa. Ugotowane mięso odcedzić i dodać do awokado.
Przygotować sos żółtkowy: masło stopić w rondlu. Żółtka ubić mikserem z sokiem cytrynowym, szczyptą soli i pieprzu białego. Następnie do ubitych żółtek wlać roztopione masło i całość jeszcze raz dokładnie zmiksować. Zmiksowane składniki dodać do potrawy.
Wszystko posypać kiełkami rzodkiewki.
Przygotować sos żółtkowy: masło stopić w rondlu. Żółtka ubić mikserem z sokiem cytrynowym, szczyptą soli i pieprzu białego. Następnie do ubitych żółtek wlać roztopione masło i całość jeszcze raz dokładnie zmiksować. Zmiksowane składniki dodać do potrawy.
Wszystko posypać kiełkami rzodkiewki.
Komentarze (0)