Mostek wołowy z awokado w sosie żółtkowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1738
Mostek wołowy z awokado w sosie żółtkowym
fot. Ruocaled / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g mostku wołowego
  • 5 g kiełków rzodkiewki
  • 2 awokado
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • sól
  • pieprz biały
  • Na sos żółtkowy:
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka soku cytrynowego

Opis przygotowania:

Awokado, kiełki oraz mięso umyć i osączyć z wody. Awokado obrać ze skóry, usunąć pestki, a miąższ pokroić w cienkie plastry i wyłożyć na talerz. Mostek wołowy podzielić na porcje, przełożyć do rondla, po czym zalać go wodą w taki sposób, aby mięso nie wystawało i wlać do tego sos sojowy. Doprawić do smaku szczyptą soli i gotować do miękkości mięsa. Ugotowane mięso odcedzić i dodać do awokado.

Przygotować sos żółtkowy: masło stopić w rondlu. Żółtka ubić mikserem z sokiem cytrynowym, szczyptą soli i pieprzu białego. Następnie do ubitych żółtek wlać roztopione masło i całość jeszcze raz dokładnie zmiksować. Zmiksowane składniki dodać do potrawy.

Wszystko posypać kiełkami rzodkiewki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów