Palt z powidlami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3386
Składniki:
- 200 g gotowych powideł śliwkowych
- 200 g mielonego mięsa wieprzowego
- 3 łyżki maki jęczmiennej
- 2 łyżki maki pszennej
- 2 łyżki masła
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 kg ziemniaków
Opis przygotowania:
Ziemniaki obrać ze skóry, umyć, osączyć z wody, pokroić na kawałki i przepuścić przez maszynkę do mięsa. Przepuszczone ziemniaki wyłożyć na stolnicę i oprószyć solą. Następnie dodać do tego obie mąki i z całości zagnieść ciasto. Uformować z niego małe kulki, po czym zrobić w nich wgniecenia palcem i napełnić je mięsem mielonym. Całość ponownie zlepić w kulki i wrzucić do 1,5 gotującej się wody. Gotować przez 20 minut, a następnie wyciągnąć, osączyć z wody i wyłożyć na talerz. Masło stopić na patelni i polać nim ugotowane kulki. Wszystko przełożyć powidłami śliwkowymi i podawać do spożycia.
Komentarze (0)