Mango z kruszonką i bitą śmietaną

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2125
Mango z kruszonką i bitą śmietaną
fot. Ewan-M / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 200 ml śmietany kremówki
  • 2 owoce mango
  • 2 truskawki do dekoracji
  • 1 łyżka tartej skórki cytrynowej
  • 1 łyżka cukru pudru
  • Na kruszonkę:
  • 3 łyżki masła
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka suszonych moreli

Opis przygotowania:

Mango oraz truskawki umyć i osączyć z wody. Mango obrać ze skóry, usunąć pestkę, a miąższ zmiksować mikserem i przełożyć do szklanki.

Przygotować kruszonkę: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z cukrem. Morele suszone sparzyć 1 szklanką wrzącej sody, osączyć z jej nadmiaru, posiekać drobno i dodać do wymieszanych składników. Następnie dodać do tego masło i z całości zagnieść ciasto. Podzielić je ręcznie na małe kawałeczki i przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec na złoty kolor. Upieczone podzielić na porcje i dodać do zmiksowanego mango.

Śmietanę kremówkę ubić mikserem z cukrem pudrem oraz skórką cytrynową na puszystą pianę. Ubitą przełożyć do szprycy i wycisnąć na całości.

Wszystko udekorować truskawkami oraz odrobiną upieczonej wcześniej kruszonki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów