Mango z kruszonką i bitą śmietaną
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2125
Składniki:
- 200 ml śmietany kremówki
- 2 owoce mango
- 2 truskawki do dekoracji
- 1 łyżka tartej skórki cytrynowej
- 1 łyżka cukru pudru
- Na kruszonkę:
- 3 łyżki masła
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka suszonych moreli
Opis przygotowania:
Mango oraz truskawki umyć i osączyć z wody. Mango obrać ze skóry, usunąć pestkę, a miąższ zmiksować mikserem i przełożyć do szklanki.
Przygotować kruszonkę: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z cukrem. Morele suszone sparzyć 1 szklanką wrzącej sody, osączyć z jej nadmiaru, posiekać drobno i dodać do wymieszanych składników. Następnie dodać do tego masło i z całości zagnieść ciasto. Podzielić je ręcznie na małe kawałeczki i przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec na złoty kolor. Upieczone podzielić na porcje i dodać do zmiksowanego mango.
Śmietanę kremówkę ubić mikserem z cukrem pudrem oraz skórką cytrynową na puszystą pianę. Ubitą przełożyć do szprycy i wycisnąć na całości.
Wszystko udekorować truskawkami oraz odrobiną upieczonej wcześniej kruszonki.
Przygotować kruszonkę: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z cukrem. Morele suszone sparzyć 1 szklanką wrzącej sody, osączyć z jej nadmiaru, posiekać drobno i dodać do wymieszanych składników. Następnie dodać do tego masło i z całości zagnieść ciasto. Podzielić je ręcznie na małe kawałeczki i przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec na złoty kolor. Upieczone podzielić na porcje i dodać do zmiksowanego mango.
Śmietanę kremówkę ubić mikserem z cukrem pudrem oraz skórką cytrynową na puszystą pianę. Ubitą przełożyć do szprycy i wycisnąć na całości.
Wszystko udekorować truskawkami oraz odrobiną upieczonej wcześniej kruszonki.
Komentarze (0)