Sos aioli
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 1690
Składniki:
- 100 g zielonych oliwek w zalewie bez pestek
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 5 łyżek oleju słonecznikowego
- 2 łyżeczki musztardy Dijon
- 2 żółtka jaj
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki soku ze świeżo wyciśniętej cytryny
- pieprz czarny świeżo zmielony
- sól
Opis przygotowania:
Czosnek obrać ze skóry i pokroić drobno do miski. Potem dodać do tego 2 żółtka jaj i musztardę. Następnie wlać do tego oliwę z oliwek i dobrze roztrzepać trzepaczką. Po czym wlać do tego olej i sok ze świeżo wyciśniętej cytrynu. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, świeżo zmielonego pieprzu i ponownie roztrzepać trzepaczką. Po roztrzepaniu przełożyć do miski i podawać z osączonymi z zalewy zielonymi oliwkami. Gotowy sos można podawać do drobiu, mięs, wędlin, makaronów i serów.
Komentarze (0)