Sos aioli

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 1690
Sos aioli
fot. Robert Kindermann (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 100 g zielonych oliwek w zalewie bez pestek
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 5 łyżek oleju słonecznikowego
  • 2 łyżeczki musztardy Dijon
  • 2 żółtka jaj
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki soku ze świeżo wyciśniętej cytryny
  • pieprz czarny świeżo zmielony
  • sól

Opis przygotowania:

Czosnek obrać ze skóry i pokroić drobno do miski. Potem dodać do tego 2 żółtka jaj i musztardę. Następnie wlać do tego oliwę z oliwek i dobrze roztrzepać trzepaczką. Po czym wlać do tego olej i sok ze świeżo wyciśniętej cytrynu. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, świeżo zmielonego pieprzu i ponownie roztrzepać trzepaczką. Po roztrzepaniu przełożyć do miski i podawać z osączonymi z zalewy zielonymi oliwkami. Gotowy sos można podawać do drobiu, mięs, wędlin, makaronów i serów.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów