Morszczuk z kiełkami, ziemniakami i szafranem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2092
Składniki:
- 250 g filetów z morszczuka
- 20 g kiełków buraczków
- 6 ziemniaków
- 4 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka śmietany kremówki
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżeczka przypraw do ryb
- 0,5 łyżeczki mielonego szafranu
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Filety z morszczuka oraz warzywa umyć i osączyć z wody. Rybę oprószyć pieprzem, solą, przyprawą do ryb i usmażyć do miękkości na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Usmażoną ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Kiełki buraczków sparzyć 1 szklanką wrzącej wody, osączyć z jej nadmiaru i dodać do ryby. Ziemniaki obrać ze skóry, przełożyć do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały, ugotować do miękkości, odcedzić i dodać do składników. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na pozostałym oleju na patelni. Śmietanę kremówkę wymieszać z mąką w rondlu, po czym wlać do zeszklonego czosnku i zagotować. Zagotowane składniki ściągnąć z ognia i dodać do potrawy. Wszystko oprószyć szafranem oraz pokrojoną natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)