Morszczuk z kiełkami, ziemniakami i szafranem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1874
Morszczuk z kiełkami, ziemniakami i szafranem
fot. Ewan-M / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 250 g filetów z morszczuka
  • 20 g kiełków buraczków
  • 6 ziemniaków
  • 4 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka śmietany kremówki
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka przypraw do ryb
  • 0,5 łyżeczki mielonego szafranu
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Filety z morszczuka oraz warzywa umyć i osączyć z wody. Rybę oprószyć pieprzem, solą, przyprawą do ryb i usmażyć do miękkości na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Usmażoną ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Kiełki buraczków sparzyć 1 szklanką wrzącej wody, osączyć z jej nadmiaru i dodać do ryby. Ziemniaki obrać ze skóry, przełożyć do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały, ugotować do miękkości, odcedzić i dodać do składników. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na pozostałym oleju na patelni. Śmietanę kremówkę wymieszać z mąką w rondlu, po czym wlać do zeszklonego czosnku i zagotować. Zagotowane składniki ściągnąć z ognia i dodać do potrawy. Wszystko oprószyć szafranem oraz pokrojoną natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów