Dorsz z warzywami, ryżem i szafranem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1785
Dorsz z warzywami, ryżem i szafranem
fot. Tavallai / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 400 g filetów z dorsza
  • 30 g zielonej fasolki szparagowej
  • 1 szklanka kleistego ryżu
  • 1 łyżeczka płatków szafranu
  • 1 łyżeczka przyprawy do ryb
  • 1 marchew
  • sól
  • garstka świeżej bazylii
  • kilka płatków dowolnych kwiatów do dekoracji

Opis przygotowania:

Warzywa oraz płatki kwiatów umyć i osączyć z wody. Fasolkę i marchew pokroić na małe kawałki i przełożyć razem na sito naczynia do gotowania na parze, zalanego do połowy wodą. Filety rybne pokroić w plastry, oprószyć je szczyptą soli, przyprawą do ryb i dodać do warzyw na sicie. Składniki na sicie gotować do ich miękkości na średnim ogniu. Po ugotowaniu składniki te ściągnąć z sita i wyłożyć na talerz. Następnie ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, wsypać do tego suszony szafran i ugotować na sypko. Po ugotowaniu ryż odparować i dodać do całości. Wszystko udekorować listkami świeżej bazylii oraz dowolnymi kwiatkami.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów