Dorsz z warzywami, ryżem i szafranem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1810
Składniki:
- 400 g filetów z dorsza
- 30 g zielonej fasolki szparagowej
- 1 szklanka kleistego ryżu
- 1 łyżeczka płatków szafranu
- 1 łyżeczka przyprawy do ryb
- 1 marchew
- sól
- garstka świeżej bazylii
- kilka płatków dowolnych kwiatów do dekoracji
Opis przygotowania:
Warzywa oraz płatki kwiatów umyć i osączyć z wody. Fasolkę i marchew pokroić na małe kawałki i przełożyć razem na sito naczynia do gotowania na parze, zalanego do połowy wodą. Filety rybne pokroić w plastry, oprószyć je szczyptą soli, przyprawą do ryb i dodać do warzyw na sicie. Składniki na sicie gotować do ich miękkości na średnim ogniu. Po ugotowaniu składniki te ściągnąć z sita i wyłożyć na talerz. Następnie ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, wsypać do tego suszony szafran i ugotować na sypko. Po ugotowaniu ryż odparować i dodać do całości. Wszystko udekorować listkami świeżej bazylii oraz dowolnymi kwiatkami.
Komentarze (0)