Morszczuk z brukselką
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 688
Składniki:
- 400 g filetów z morszczuka
- 400 g brukselki
- 4 łyżki oleju
- 2 plastry cytryny
- 2 liście sałaty masłowej
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka czarnego maku
- 1 łyżeczka tłuczonych orzechów laskowych
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Brukselkę umyć, obrać z wierzchnich liści, przełożyć ją do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawała i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu brukselkę odcedzić.
Sałatę umyć, osączyć z wody, pokroić na małe kawałki i wyłożyć na talerz. Filety z morszczuka oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć je do miękkości na rozgrzanym mocno oleju na patelni. Do usmażonej ryby dodać ugotowaną wcześniej brukselkę i razem smażyć do chwili, aż zacznie się rumienić. Wtedy ściągnąć z z patelni i wyłożyć na talerz z sałatą.
Wszystko posypać ziołami prowansalskimi, tłuczonymi orzechami laskowymi oraz czarnym makiem. Gotowe danie udekorować pokrojoną cytryną.
Sałatę umyć, osączyć z wody, pokroić na małe kawałki i wyłożyć na talerz. Filety z morszczuka oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć je do miękkości na rozgrzanym mocno oleju na patelni. Do usmażonej ryby dodać ugotowaną wcześniej brukselkę i razem smażyć do chwili, aż zacznie się rumienić. Wtedy ściągnąć z z patelni i wyłożyć na talerz z sałatą.
Wszystko posypać ziołami prowansalskimi, tłuczonymi orzechami laskowymi oraz czarnym makiem. Gotowe danie udekorować pokrojoną cytryną.
Komentarze (0)