Morszczuk w bulionie

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 966
Morszczuk w bulionie
fot. anokarina / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 800 ml bulionu warzywnego
  • 400 g mrożonego morszczuka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • pęczek szczypiorku
  • olej do głębokiego smażenia

Opis przygotowania:

Morszczuka rozmrozić, oprószyć go szczyptą soli oraz pieprzu i pokroić w podłużne plastry o szerokości 4 cm. Mąkę przesypać na talerz. Na drugi talerz wbić jajka i roztrzepać je widelcem. Następnie pokrojoną wcześniej rybę obtoczyć najpierw w roztrzepanych jajkach, a potem w mące. Całość nabić na długie patyczki szaszłykowe i włożyć do mocno rozgrzanego oleju na patelni. Rybę smażyć na złoty kolor na średnim ogniu, a gotową ściągnąć z ognia, osączyć z nadmiaru tłuszczu i przełożyć do miski. Bulion warzywny przelać do rondla, wlać do niego sos sojowy i razem zagotować. Po zagotowaniu wrzątkiem zalać rybę w misce. Wszystko posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów