Morszczuk w bulionie
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1169
Składniki:
- 800 ml bulionu warzywnego
- 400 g mrożonego morszczuka
- 2 jajka
- 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
- 1 szklanka mąki kukurydzianej
- sól
- pieprz czarny mielony
- pęczek szczypiorku
- olej do głębokiego smażenia
Opis przygotowania:
Morszczuka rozmrozić, oprószyć go szczyptą soli oraz pieprzu i pokroić w podłużne plastry o szerokości 4 cm. Mąkę przesypać na talerz. Na drugi talerz wbić jajka i roztrzepać je widelcem. Następnie pokrojoną wcześniej rybę obtoczyć najpierw w roztrzepanych jajkach, a potem w mące. Całość nabić na długie patyczki szaszłykowe i włożyć do mocno rozgrzanego oleju na patelni. Rybę smażyć na złoty kolor na średnim ogniu, a gotową ściągnąć z ognia, osączyć z nadmiaru tłuszczu i przełożyć do miski. Bulion warzywny przelać do rondla, wlać do niego sos sojowy i razem zagotować. Po zagotowaniu wrzątkiem zalać rybę w misce. Wszystko posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem
Komentarze (0)