Mochi z nektaryną i zielona soczewicą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1745
Mochi z nektaryną i zielona soczewicą
fot. Janet Hudson / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 4 nektaryny
  • 1 łyżeczka sezamu
  • 1 łyżeczka sosu wasabi
  • Ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki ryżowej
  • 1 łyżka cukru
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • 0,5 łyżeczki soli

Opis przygotowania:

Nektaryny umyć, obrać ze skóry, usunąć pestki, a miąższ pokroić w dużą kostkę. Mąkę ryżową przesypać do miski, wymieszać ja z cukrem, szczyptą soli i wlać do tego letnią wodę. Z całości wyrobić gładkie ciasto. Uformować z niego ręcznie małe kulki i wcisnąć do nich pokrojone wcześniej nektaryny. Wszystko włożyć do rondla z gotującym się 1 l wody i gotować przez 3 minuty na średnim ogniu. Po ugotowaniu odcedzić łyżką cedzakową, wyłożyć na talerz i posypać sezamem namoczonym w sosie wasabi.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów