Mochi z nektaryną i zielona soczewicą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1745
Składniki:
- 4 nektaryny
- 1 łyżeczka sezamu
- 1 łyżeczka sosu wasabi
- Ciasto:
- 1,5 szklanki mąki ryżowej
- 1 łyżka cukru
- 0,5 szklanki letniej wody
- 0,5 łyżeczki soli
Opis przygotowania:
Nektaryny umyć, obrać ze skóry, usunąć pestki, a miąższ pokroić w dużą kostkę. Mąkę ryżową przesypać do miski, wymieszać ja z cukrem, szczyptą soli i wlać do tego letnią wodę. Z całości wyrobić gładkie ciasto. Uformować z niego ręcznie małe kulki i wcisnąć do nich pokrojone wcześniej nektaryny. Wszystko włożyć do rondla z gotującym się 1 l wody i gotować przez 3 minuty na średnim ogniu. Po ugotowaniu odcedzić łyżką cedzakową, wyłożyć na talerz i posypać sezamem namoczonym w sosie wasabi.
Komentarze (0)