Cukinia zapiekana z nektaryną i sosem pomidorowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1939
Cukinia zapiekana z nektaryną i sosem pomidorowym
fot. Ewan-M / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 1 młoda cukinia
  • 1 cebula
  • 2 nektaryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 płaty ciasta filo
  • 4 pomidory
  • 25 dag sera mozzarella
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Cukinię umyć, osączyć z wody, przekroić ukośnie na 5 cm kawałki i wydrążyć łyżką połowę miąższu. Nektaryny przekroić, usunąć pestki, pokroić w słomkę i włożyć w otwór cukinii, a serem mozzarella wypełnić wolne miejsca. Nadzianą cukinie zawinąć w namoczone letnią wodą plastry ciasta filo, wyłożyć na blachę do pieczenia i piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni na rumiany kolor. Upieczone przełożyć na talerz.

Przygotować sos pomidorowy. Rozgrzać olej na patelni, wrzucić drobno pokrojoną cebulę i czosnek, zeszklić i dodać pokrojone drobno pomidory. Całość dusić na małym ogniu, aż połowa soku z pomidorów odparuje, doprawić do smaku pieprzem oraz solą, wymieszać, ściągnąć z ognia i zalać cukinię na talerzu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów