Cukinia zapiekana z nektaryną i sosem pomidorowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2127
Składniki:
- 1 młoda cukinia
- 1 cebula
- 2 nektaryny
- 2 ząbki czosnku
- 2 płaty ciasta filo
- 4 pomidory
- 25 dag sera mozzarella
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Cukinię umyć, osączyć z wody, przekroić ukośnie na 5 cm kawałki i wydrążyć łyżką połowę miąższu. Nektaryny przekroić, usunąć pestki, pokroić w słomkę i włożyć w otwór cukinii, a serem mozzarella wypełnić wolne miejsca. Nadzianą cukinie zawinąć w namoczone letnią wodą plastry ciasta filo, wyłożyć na blachę do pieczenia i piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni na rumiany kolor. Upieczone przełożyć na talerz.
Przygotować sos pomidorowy. Rozgrzać olej na patelni, wrzucić drobno pokrojoną cebulę i czosnek, zeszklić i dodać pokrojone drobno pomidory. Całość dusić na małym ogniu, aż połowa soku z pomidorów odparuje, doprawić do smaku pieprzem oraz solą, wymieszać, ściągnąć z ognia i zalać cukinię na talerzu.
Przygotować sos pomidorowy. Rozgrzać olej na patelni, wrzucić drobno pokrojoną cebulę i czosnek, zeszklić i dodać pokrojone drobno pomidory. Całość dusić na małym ogniu, aż połowa soku z pomidorów odparuje, doprawić do smaku pieprzem oraz solą, wymieszać, ściągnąć z ognia i zalać cukinię na talerzu.
Komentarze (0)