Dorsz z zieloną soczewicą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3441
Dorsz z zieloną soczewicą
fot. Girl Interrupted Eating / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 600 ml bulionu warzywnego z kostki
  • 400 g zielonej soczewicy
  • 300 g filetów z dorsza
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 koper naciowy
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 cebula
  • 0,5 łyżeczki przypraw garam masala
  • 0,5 łyżeczki mielonej gorczycy
  • natka kolendry
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Soczewicę opłukać pod bieżącą wodą, potem zalać ją bulionem warzywnym i moczyć przez 1 godzinę. Następnie do namoczonej soczewicy dodać obraną ze skóry i pokrojoną w cienkie plastry cebulę oraz koper naciowy. Całość doprawić do smaku szczyptą soli i pieprzu, wsypać kurkumę i gotować na średnim ogniu do miękkości składników. Ugotowane odcedzić. Potem obrać ze skóry czosnek, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać ugotowane wcześniej składniki i smażyć przez 1,5 minuty. Po tym czasie smażone składniki przełożyć na talerz. Filety rybne przełożyć do rondla, zalać je mlekiem kokosowym i gotować do miękkości. Ugotowane ściągnąć z ognia, osączyć z mleka i dodać do składników na talerzu. Masło stopić na rozgrzanej patelni, następnie wsypać do niego przyprawę garam masala, gorczycę, szczyptę pieprzu oraz soli, smażyć przez 40 sekund, ściągnąć z ognia i przełożyć na ugotowaną rybę.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów