Dorsz z zieloną soczewicą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3441
Składniki:
- 600 ml bulionu warzywnego z kostki
- 400 g zielonej soczewicy
- 300 g filetów z dorsza
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- 1 koper naciowy
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 cebula
- 0,5 łyżeczki przypraw garam masala
- 0,5 łyżeczki mielonej gorczycy
- natka kolendry
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Soczewicę opłukać pod bieżącą wodą, potem zalać ją bulionem warzywnym i moczyć przez 1 godzinę. Następnie do namoczonej soczewicy dodać obraną ze skóry i pokrojoną w cienkie plastry cebulę oraz koper naciowy. Całość doprawić do smaku szczyptą soli i pieprzu, wsypać kurkumę i gotować na średnim ogniu do miękkości składników. Ugotowane odcedzić. Potem obrać ze skóry czosnek, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać ugotowane wcześniej składniki i smażyć przez 1,5 minuty. Po tym czasie smażone składniki przełożyć na talerz. Filety rybne przełożyć do rondla, zalać je mlekiem kokosowym i gotować do miękkości. Ugotowane ściągnąć z ognia, osączyć z mleka i dodać do składników na talerzu. Masło stopić na rozgrzanej patelni, następnie wsypać do niego przyprawę garam masala, gorczycę, szczyptę pieprzu oraz soli, smażyć przez 40 sekund, ściągnąć z ognia i przełożyć na ugotowaną rybę.
Komentarze (0)