Mochi
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 5629
Składniki:
- 200 g fasoli Adzuki
- 2 szklanki kleistego ryżu
- 2 łyżki sezamu
- 1,5 szklanki cukru
- 1,5 łyżeczki mielonego cynamonu
- sól
Opis przygotowania:
Fasolę Adzuki moczyć przez 6 godzin w 4 szklankach wody. Po tym czasie razem z wodą, w której się moczyła, postawić na dużym ogniu i doprowadzić do wrzenia. Następnie zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu przez 10 minut. Po tym czasie ściągnąć z ognia, odcedzić, zalać 4 szklankami zimnej wody i ponownie doprowadzić do wrzenia. Po tej czynności całość ściągnąć z ognia, odlać większą ilość gotowanej wody i dodać cukier oraz 1 łyżeczkę soli. Wszystko dokładnie wymieszać, utłuc na pastę, przykryć i przestudzić. Ryż opłukać, zalać 4 szklankami lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odparować, utłuc na jednolitą masę i przestudzić. Przestudzoną masę ryżową przełożyć na stolnicę, a na nią nałożyć pastę fasolową. Wszystko złączyć ze sobą i uformować małe prostokąty. Część prostokątów obtoczyć w sezamie, a pozostałe w mielonym cynamonie.
Komentarze (1)
Cokolwiek zostało opisane w tym przepisie z całą pewnością obok Mochi nawet NIE leżało. Nie dostaniecie tego co jest na zdjęciu. Sam przepis jest beznadziejny. Przełożyć "masę ryżową" na stolnice i połączyć z pastą w małe prostokąty? Powodzenia. Nawet mąka nie pomaga z kleistym ryżem. Człowiek od początku niby wiedział, że nic z tego przepisu nie wyjdzie, a jednak się łudził. Nie polecam nikomu.