Herbata z sorbetem z liczi
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2096
Składniki:
- 500 ml wody
- 8 kostek lodu
- 2 liście świeżej mięty do dekoracji
- 2 łyżeczki mielonej czarnej herbaty
- 1 łyżka cukru
- Na sorbet z liczi:
- 565 g liczi w syropie
- 240 ml wody
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżka soku z limonki
Opis przygotowania:
Przygotować herbatę: wodę zagotować w czajniku i wrzątkiem zaparzyć mieloną herbatę z cukrem i pozostawić do ostygnięcia.
Przygotować sorbet z liczi: wyciągnąć owoce liczi z puszki i wraz z syropem przełożyć do melaksera. Następnie wlać do tego wodę, sok z limonki, wsypać cukier waniliowy i cukier biały. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować na jednolita masę, po czym zmiksowane wstawić do zamrażalnika i zamrozić.
Przestudzoną herbatę przelać do szklanek, dodać do tego kostki lodu i łyżką do lodów wyciągnięty z zamrażalnika sorbet. Wszystko udekorować listkami świeżej mięty.
Przygotować sorbet z liczi: wyciągnąć owoce liczi z puszki i wraz z syropem przełożyć do melaksera. Następnie wlać do tego wodę, sok z limonki, wsypać cukier waniliowy i cukier biały. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować na jednolita masę, po czym zmiksowane wstawić do zamrażalnika i zamrozić.
Przestudzoną herbatę przelać do szklanek, dodać do tego kostki lodu i łyżką do lodów wyciągnięty z zamrażalnika sorbet. Wszystko udekorować listkami świeżej mięty.
Komentarze (0)