Herbata z sorbetem z liczi

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1885
Herbata z sorbetem z liczi
fot. janineomg / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 500 ml wody
  • 8 kostek lodu
  • 2 liście świeżej mięty do dekoracji
  • 2 łyżeczki mielonej czarnej herbaty
  • 1 łyżka cukru
  • Na sorbet z liczi:
  • 565 g liczi w syropie
  • 240 ml wody
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżka soku z limonki

Opis przygotowania:

Przygotować herbatę: wodę zagotować w czajniku i wrzątkiem zaparzyć mieloną herbatę z cukrem i pozostawić do ostygnięcia.

Przygotować sorbet z liczi: wyciągnąć owoce liczi z puszki i wraz z syropem przełożyć do melaksera. Następnie wlać do tego wodę, sok z limonki, wsypać cukier waniliowy i cukier biały. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować na jednolita masę, po czym zmiksowane wstawić do zamrażalnika i zamrozić.

Przestudzoną herbatę przelać do szklanek, dodać do tego kostki lodu i łyżką do lodów wyciągnięty z zamrażalnika sorbet. Wszystko udekorować listkami świeżej mięty.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów