Miseczki owocowe z sorbetem z limonki

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1758
Miseczki owocowe z sorbetem z limonki
fot. arnold | inuyaki / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 30 g truskawek
  • 1 szklanka malin
  • 1 grono czarnego winogrona
  • 1 łyżka cukru pudru
  • Na ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki masła do wysmarowania foremek
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 kostki masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • Na sorbet:
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka cukru
  • sok z 4 limonek

Opis przygotowania:

Owoce umyć i osączyć z wody. Winogrona oderwać od grona, pozbawić ich nasion i przełożyć do miski. Truskawki obrać z szypułek, pokroić w ćwiartki i dodać do winogrona wraz z malinami. Następnie wsypać cukier puder i dokładnie wymieszać.

Przygotować sorbet: limonki przekroić na połówki i wycisnąć z nich sok razem z miąższem. Wyciśnięty sok przelać do rondla, wsypać do tego cukier i wlać wodę. Następnie składniki postawić na średnim ogniu zagotować, po czym ściągnąć z ognia, przestudzić, przelać do plastikowego naczynia i zamrozić w zamrażalniku.

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z cukrem i solą. Do wymieszanych składników dodać masło, wbić jajko i z całości zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 3 mm i przełożyć do małych foremek wysmarowanych masłem. Foremki z ciastem włożyć do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika oraz foremek i przełożyć na talerz, aby przestygły. Do przestudzonych foremek przełożyć łyżką zamrożony wcześniej sorbet z limonki i dodać do tego wymieszane owoce z miski.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów