Miseczki owocowe z sorbetem z limonki
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1758
Składniki:
- 30 g truskawek
- 1 szklanka malin
- 1 grono czarnego winogrona
- 1 łyżka cukru pudru
- Na ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki masła do wysmarowania foremek
- 1 łyżka cukru
- 1/2 kostki masła
- 1 jajko
- szczypta soli
- Na sorbet:
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka cukru
- sok z 4 limonek
Opis przygotowania:
Owoce umyć i osączyć z wody. Winogrona oderwać od grona, pozbawić ich nasion i przełożyć do miski. Truskawki obrać z szypułek, pokroić w ćwiartki i dodać do winogrona wraz z malinami. Następnie wsypać cukier puder i dokładnie wymieszać.
Przygotować sorbet: limonki przekroić na połówki i wycisnąć z nich sok razem z miąższem. Wyciśnięty sok przelać do rondla, wsypać do tego cukier i wlać wodę. Następnie składniki postawić na średnim ogniu zagotować, po czym ściągnąć z ognia, przestudzić, przelać do plastikowego naczynia i zamrozić w zamrażalniku.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z cukrem i solą. Do wymieszanych składników dodać masło, wbić jajko i z całości zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 3 mm i przełożyć do małych foremek wysmarowanych masłem. Foremki z ciastem włożyć do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika oraz foremek i przełożyć na talerz, aby przestygły. Do przestudzonych foremek przełożyć łyżką zamrożony wcześniej sorbet z limonki i dodać do tego wymieszane owoce z miski.
Przygotować sorbet: limonki przekroić na połówki i wycisnąć z nich sok razem z miąższem. Wyciśnięty sok przelać do rondla, wsypać do tego cukier i wlać wodę. Następnie składniki postawić na średnim ogniu zagotować, po czym ściągnąć z ognia, przestudzić, przelać do plastikowego naczynia i zamrozić w zamrażalniku.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z cukrem i solą. Do wymieszanych składników dodać masło, wbić jajko i z całości zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 3 mm i przełożyć do małych foremek wysmarowanych masłem. Foremki z ciastem włożyć do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika oraz foremek i przełożyć na talerz, aby przestygły. Do przestudzonych foremek przełożyć łyżką zamrożony wcześniej sorbet z limonki i dodać do tego wymieszane owoce z miski.
Komentarze (0)