Miseczki budyniowe z owocami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1532
Składniki:
- 400 g gotowych miseczek z ciasta
- 100 g truskawek
- 100 g zielonego winogrona bez pestek
- 4 listki truskawek do dekoracji
- 3 kiwi
- Budyń:
- 500 ml mleka 2%
- 2 żółtka jaj
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 1 łyżka masła
Opis przygotowania:
Owoce umyć i osączyć z wody. Truskawki obrać z szypułek. Winogrona pozbawić łodyg. Kiwi obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry.
Przygotować budyń: 400 ml mleka przelać do rondla, wsypać do niego cukier waniliowy, dodać masło i doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Pozostałe 100 ml mleka wymieszać w kubku z mąką ziemniaczaną, żółtkami i wlać do wrzącego mleka w rondlu. Całość mieszać na zmniejszonym już ogniu do chwili, aż utworzy się gęsta masa. Wtedy wszystko ściągnąć z ognia i dobrze przestudzić.
Przestudzoną masę przełożyć łyżeczką do miseczek z ciasta i udekorować ją truskawkami, pokrojonym kiwi, winogronem oraz liśćmi z truskawek.
Przygotować budyń: 400 ml mleka przelać do rondla, wsypać do niego cukier waniliowy, dodać masło i doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Pozostałe 100 ml mleka wymieszać w kubku z mąką ziemniaczaną, żółtkami i wlać do wrzącego mleka w rondlu. Całość mieszać na zmniejszonym już ogniu do chwili, aż utworzy się gęsta masa. Wtedy wszystko ściągnąć z ognia i dobrze przestudzić.
Przestudzoną masę przełożyć łyżeczką do miseczek z ciasta i udekorować ją truskawkami, pokrojonym kiwi, winogronem oraz liśćmi z truskawek.
Komentarze (0)