Miseczki budyniowe z owocami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1532
Miseczki budyniowe z owocami
fot. Michael Stern / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 400 g gotowych miseczek z ciasta
  • 100 g truskawek
  • 100 g zielonego winogrona bez pestek
  • 4 listki truskawek do dekoracji
  • 3 kiwi
  • Budyń:
  • 500 ml mleka 2%
  • 2 żółtka jaj
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1 łyżka masła

Opis przygotowania:

Owoce umyć i osączyć z wody. Truskawki obrać z szypułek. Winogrona pozbawić łodyg. Kiwi obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry.

Przygotować budyń: 400 ml mleka przelać do rondla, wsypać do niego cukier waniliowy, dodać masło i doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Pozostałe 100 ml mleka wymieszać w kubku z mąką ziemniaczaną, żółtkami i wlać do wrzącego mleka w rondlu. Całość mieszać na zmniejszonym już ogniu do chwili, aż utworzy się gęsta masa. Wtedy wszystko ściągnąć z ognia i dobrze przestudzić.

Przestudzoną masę przełożyć łyżeczką do miseczek z ciasta i udekorować ją truskawkami, pokrojonym kiwi, winogronem oraz liśćmi z truskawek.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów