Pączki budyniowe z nektarynami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1909
Składniki:
- 4 nektaryny
- 2 łyżki cukru pudru
- olej do głębokiego smażenia
- Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 200 ml ciepłego mleka
- 150 g masła
- 45 g drożdży
- 3 jajka
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżeczki spirytusu
- 1 szklanka mąki do podsypania ciasta
- szczypta soli
- Krem:
- 500 ml mleka
- 90 g cukru
- 50 g mąki pszennej
- 4 żółtka
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 1 laska wanilii
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć z cukrem oraz ciepłym mlekiem i odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesypać do miski i wymieszać ze szczyptą soli. Masło stopić w rondlu, wlać do mąki, dodać roztarte drożdże, wbić jajka i wyrobić z całości ciasto. Do wyrobionego ciasta wlać spirytus, po czym jeszcze raz wszystko dokładnie wyrobić ręcznie. Ciasto nakryć ściereczką i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto przełożyć na podsypaną mąką stolnicę i ponownie wyrobić. Następnie z ciasta urywać małe kawałki i formować z nich kulki. Uformowane kulki nakryć ściereczką i pozostawić na kolejne 30 minut. Po tym czasie rozgrzać olej w rondlu i smażyć kulki z obu stron na złoty kolor. Usmażone wyciągnąć łyżką cedzakową, osączyć z tłuszczu na rozłożonej bibule i zrobić w nich wgłębienia palcem.
Przygotować krem: laskę wanilii rozciąć ostrym nożem wzdłuż i wyskrobać z niej nasionka. Przełożyć je wraz z przeciętą laską wanilii do rondla, wlać to tego 400 ml mleka i doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Następnie ściągnąć z ognia i wyciągnąć z tego laskę wanilii. Żółtka utrzeć z cukrem do białości w misce. Do utartych żółtek wsypać mąkę pszenną, mąkę kukurydzianą i wlać 100 ml zimnego mleka. Składniki w misce roztrzepać trzepaczką, po czym przelać je do zagotowanych składników w rondlu. Całość ponownie postawić na małym ogniu i mieszać do chwili, aż składniki zgęstnieją. Wtedy ściągnąć je z ognia, przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego i wycisnąć w miejsce wgłębienia usmażonego wcześniej ciasta.
Nektaryny umyć, osączyć z wody, obrać ze skóry, usunąć pestkę, a miąższ pokroić na małe kawałki i włożyć go w krem budyniowy. Wszystko posypać cukrem pudrem.
Przygotować krem: laskę wanilii rozciąć ostrym nożem wzdłuż i wyskrobać z niej nasionka. Przełożyć je wraz z przeciętą laską wanilii do rondla, wlać to tego 400 ml mleka i doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Następnie ściągnąć z ognia i wyciągnąć z tego laskę wanilii. Żółtka utrzeć z cukrem do białości w misce. Do utartych żółtek wsypać mąkę pszenną, mąkę kukurydzianą i wlać 100 ml zimnego mleka. Składniki w misce roztrzepać trzepaczką, po czym przelać je do zagotowanych składników w rondlu. Całość ponownie postawić na małym ogniu i mieszać do chwili, aż składniki zgęstnieją. Wtedy ściągnąć je z ognia, przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego i wycisnąć w miejsce wgłębienia usmażonego wcześniej ciasta.
Nektaryny umyć, osączyć z wody, obrać ze skóry, usunąć pestkę, a miąższ pokroić na małe kawałki i włożyć go w krem budyniowy. Wszystko posypać cukrem pudrem.
Komentarze (0)