Budyniowe babeczki-pająki
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1672
Składniki:
- 24 szt. czerwonych, podłużnych żelek (makaroniki)
- 16 szt. okrągłych żelek (do utworzenia oczu)
- 20 g czarnej posypki cukierniczej
- Ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 200 g pokruszonej drobno gorzkiej czekolady
- 160 g cukru
- 150 ml mleka 2%
- 80 g margaryny
- 3 jajka
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- Masa budyniowa:
- 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 szklanki mleka
- 2 żółtka jaj
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: margarynę przełożyć do rondla, dodać do niej gorzką czekoladę, razem rozpuścić na małym ogniu na płynną masę i ściągnąć z ognia. Do rozpuszczonej masy wsypać mąkę, proszek do pieczenia, cukier, kakao, wlać ekstrakt waniliowy, całość zmiksować mikserem i przełożyć do papierowych papilotek. Następnie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piec na rumiany kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika i przestudzić. Na przestudzone babeczki nałożyć po 3 sztuki żelek makaronowych po obu stronach, formując w ten sposób nogi pająka.
Przygotować masę budyniową: jedną szklankę mleka przelać do rondla, dodać do tego masło, wlać ekstrakt waniliowy, po czym składniki postawić na średnim ogniu i doprowadzić składniki do wrzenia. Kolejną szklankę mleka przelać do miski, wsypać do niego mąkę, dodać żółtka jaj, wsypać cukier oraz kakao, dokładnie rozmieszać łyżką i przelać stopniowo do gotowanych składników. Całość mieszać drewnianą łyżka do chwili, aż składniki zgęstnieją. Wtedy ściągnąć z ognia i nałożyć na upieczone wcześniej ciasto z czerwonymi żelkami.
Wszystko udekorować okrągłymi żelkami i posypać czarną posypką cukierniczą.
Przygotować masę budyniową: jedną szklankę mleka przelać do rondla, dodać do tego masło, wlać ekstrakt waniliowy, po czym składniki postawić na średnim ogniu i doprowadzić składniki do wrzenia. Kolejną szklankę mleka przelać do miski, wsypać do niego mąkę, dodać żółtka jaj, wsypać cukier oraz kakao, dokładnie rozmieszać łyżką i przelać stopniowo do gotowanych składników. Całość mieszać drewnianą łyżka do chwili, aż składniki zgęstnieją. Wtedy ściągnąć z ognia i nałożyć na upieczone wcześniej ciasto z czerwonymi żelkami.
Wszystko udekorować okrągłymi żelkami i posypać czarną posypką cukierniczą.
Komentarze (0)