Budyniowe babeczki-pająki

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1672
Budyniowe babeczki-pająki
fot. hfb / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 24 szt. czerwonych, podłużnych żelek (makaroniki)
  • 16 szt. okrągłych żelek (do utworzenia oczu)
  • 20 g czarnej posypki cukierniczej
  • Ciasto:
  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g pokruszonej drobno gorzkiej czekolady
  • 160 g cukru
  • 150 ml mleka 2%
  • 80 g margaryny
  • 3 jajka
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • Masa budyniowa:
  • 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 szklanki mleka
  • 2 żółtka jaj
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: margarynę przełożyć do rondla, dodać do niej gorzką czekoladę, razem rozpuścić na małym ogniu na płynną masę i ściągnąć z ognia. Do rozpuszczonej masy wsypać mąkę, proszek do pieczenia, cukier, kakao, wlać ekstrakt waniliowy, całość zmiksować mikserem i przełożyć do papierowych papilotek. Następnie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piec na rumiany kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika i przestudzić. Na przestudzone babeczki nałożyć po 3 sztuki żelek makaronowych po obu stronach, formując w ten sposób nogi pająka.

Przygotować masę budyniową: jedną szklankę mleka przelać do rondla, dodać do tego masło, wlać ekstrakt waniliowy, po czym składniki postawić na średnim ogniu i doprowadzić składniki do wrzenia. Kolejną szklankę mleka przelać do miski, wsypać do niego mąkę, dodać żółtka jaj, wsypać cukier oraz kakao, dokładnie rozmieszać łyżką i przelać stopniowo do gotowanych składników. Całość mieszać drewnianą łyżka do chwili, aż składniki zgęstnieją. Wtedy ściągnąć z ognia i nałożyć na upieczone wcześniej ciasto z czerwonymi żelkami.

Wszystko udekorować okrągłymi żelkami i posypać czarną posypką cukierniczą.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów