Mintaj z ryżem, imbirem i szczypiorkiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 532
Składniki:
- 600 g filetów z mintaja
- 300 g kleistego ryżu
- 4 łyżki wody
- 3 łyżki wina ryżowego
- 3 łyżki oleju roślinnego
- 3 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 2 plastry świeżego imbiru
- 2 łyżki brązowego cukru
- 1 pęczek szczypiorku
- szczypta soli
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Szczypiorek umyć i odsączyć z wody. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 3 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i wyłożyć na talerz. Rozgrzać olej na patelni i dodać do niego oprószoną mielonym pieprzem rybę. Na rybę położyć pokrojony w plastry imbir. Rybę smażyć do miękkości z obu stron. Po usmażeniu ściągnąć ją z patelni i dodać do ryżu na talerzu. Wyłożyć na to szczypiorek i suszony imbir z ryby. Następnie wodę zmieszać z sosem sojowym oraz cukrem, zagotować na średnim ogniu, po czym ściągnąć z ognia i polać tym potrawę.
Komentarze (0)