Mintaj z ryżem, imbirem i szczypiorkiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 532
Mintaj z ryżem, imbirem i szczypiorkiem
fot. joyosity (flickr.com) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 600 g filetów z mintaja
  • 300 g kleistego ryżu
  • 4 łyżki wody
  • 3 łyżki wina ryżowego
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 3 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 2 plastry świeżego imbiru
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 pęczek szczypiorku
  • szczypta soli
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Szczypiorek umyć i odsączyć z wody. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 3 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i wyłożyć na talerz. Rozgrzać olej na patelni i dodać do niego oprószoną mielonym pieprzem rybę. Na rybę położyć pokrojony w plastry imbir. Rybę smażyć do miękkości z obu stron. Po usmażeniu ściągnąć ją z patelni i dodać do ryżu na talerzu. Wyłożyć na to szczypiorek i suszony imbir z ryby. Następnie wodę zmieszać z sosem sojowym oraz cukrem, zagotować na średnim ogniu, po czym ściągnąć z ognia i polać tym potrawę.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów