Mintaj w tempurze i sosie

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1123
Mintaj w tempurze i sosie
fot. BBTree2012 (elements.envato.com)

Składniki:

  • 600 g filetów z mintaja
  • 2 marchewki
  • 2 czerwona cebula
  • 1 łyżeczka przypraw do ryb
  • 1 cytryna
  • sól
  • Tempura:
  • 1 szklanka zimnej wody
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mąki kukurydzianej
  • Sos:
  • 100 ml bulionu dashi
  • 50 ml ciemnego sosu sojowego
  • 30 ml mirin
  • 2 łyżki wina ryżowego

Opis przygotowania:

Sałatę oraz marchew umyć i odsączyć z wody. Marchew obrać ze skóry, pokroić ją w krążki, a następnie wyciąć w nich ozdobną foremką dowolne kształty. Cebulę pokroić w cienkie krążki. Filety z mintaja pokroić je na małe kawałki i oprószyć je solą, pieprzem i przyprawą do ryb.

Przygotować tempurę: mąkę pszenną przesypać do miski i wymieszać ją z mąką kukurydzianą. Po wymieszaniu wlać do tego zimną wodę, wymieszać, aby powstała konsystencja gęstej śmietanki i namoczyć w tym przygotowane wcześniej kawałki ryby. Namoczoną rybę włożyć do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć ja na rumiany kolor.
Gotową wyciągnąć z oleju i przełożyć na talerz.

Przygotować sos: bulion dashi zagotować na średnim ogniu, po czym ściągnąć go z ognia, wlać do niego mirin, sos sojowy oraz wino ryżowe, wymieszać i polać tym potrawę. Całość udekorować pokrojoną marchewką, cytryną, czerwoną cebulą oraz sałatą strzępiastą.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów