Bumbleberry Pie
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1956
Składniki:
- 300 g ciasta francuskiego
- 100 ml śmietany 18 %
- 2 łyżki masła do wysmarowania żaroodpornego naczynia
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 szklanka truskawek
- 1 szklanka malin
- 1 szklanka jagód
- 0,5 szklanki letniej wody
- Kruszonka:
- 120 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 100 g cukru
Opis przygotowania:
Ciasto francuskie skropić letnią wodą i przełożyć je do wysmarowanego masłem żaroodpornego naczynia. Potem jagody, truskawki oraz maliny umyć i osączyć z wody. Maliny i jagody przełożyć do miski. Truskawki obrać z szypułek, pokroić na drobne kawałki i dodać do owoców w misce. Następnie owoce zasypać cukrem pudrem, wymieszać i odstawić na 10 minut. Po tym czasie przełożyć na ciasto w naczyniu do zapiekania.
Przygotować kruszonkę: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z cukrem. Do wymieszanych składników dodać masło i z całości zagnieść ciasto. Rozdrobnić je ręcznie na malutkie kawałeczki i posypać ciasto z owocami.
Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i polać śmietaną.
Przygotować kruszonkę: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z cukrem. Do wymieszanych składników dodać masło i z całości zagnieść ciasto. Rozdrobnić je ręcznie na malutkie kawałeczki i posypać ciasto z owocami.
Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i polać śmietaną.
Komentarze (0)