Kaczka w sosie pomarańczowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3034
Składniki:
- 3 łyżki oleju
- 2 udka z kaczki
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 1 łyżeczka mielonego majeranku
- sól
- pieprz
- Na sos:
- 4 pomarańcze
- 2 łyżki miodu lipowego
- 1 łyżka soku cytrynowego
- 0,5 szklanki białego wina wytrawnego
Opis przygotowania:
Mięso, warzywa oraz owoce umyć i osączyć z wody. Pomarańcze sparzyć 1 szklanką wrzącej wody i z trzech z nich wycisnąć sok, a jedną pomarańczę pokroić w plastry. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać startą na tarce jarzynowej o grubych oczkach marchew i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Potem dodać do tego dodać udka kacze, oprószyć pieprzem, solą, majerankiem i zrumienić. Do zrumienionego mięsa wlać wino wytrawne, miód lipowy, wymieszać i smażyć przez 1 minutę pod przykryciem. Następnie wlać sok pomarańczowy, dodać pokrojoną pomarańczę, wlać sok cytrynowy, całość doprawić do smaku przyprawami, ponownie wymieszać i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. Gotową potrawę przełożyć na talerz.
Komentarze (0)