Kaczka w sosie pomarańczowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3034
Kaczka w sosie pomarańczowym
fot. pelican / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 3 łyżki oleju
  • 2 udka z kaczki
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka mielonego majeranku
  • sól
  • pieprz
  • Na sos:
  • 4 pomarańcze
  • 2 łyżki miodu lipowego
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • 0,5 szklanki białego wina wytrawnego

Opis przygotowania:

Mięso, warzywa oraz owoce umyć i osączyć z wody. Pomarańcze sparzyć 1 szklanką wrzącej wody i z trzech z nich wycisnąć sok, a jedną pomarańczę pokroić w plastry. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać startą na tarce jarzynowej o grubych oczkach marchew i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Potem dodać do tego dodać udka kacze, oprószyć pieprzem, solą, majerankiem i zrumienić. Do zrumienionego mięsa wlać wino wytrawne, miód lipowy, wymieszać i smażyć przez 1 minutę pod przykryciem. Następnie wlać sok pomarańczowy, dodać pokrojoną pomarańczę, wlać sok cytrynowy, całość doprawić do smaku przyprawami, ponownie wymieszać i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. Gotową potrawę przełożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów