Miniaturowe gnocchi z warzywami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1890
Składniki:
- 2 pomidory
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki mąki do podsypania ciasta
- 2 łodygi selera
- 1 cebula
- 1 zielona papryka
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
- Na gnocchi:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w kostkę. Łodygi selera pokroić na małe kawałki. Pomidory pokroić na kawałki. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Natkę zielonej pietruszki posiekać drobno.
Przygotować gnocchi: ziemniaki obrać ze skóry, umyć, przełożyć je do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały, ugotować do miękkości i odcedzić. Odcedzone przepuścić przez maszynkę do mięsa i wyłożyć na stolnicę. Następnie wsypać do nich mąkę, wbić jajko, wyrobić gładkie ciasto, podsypać je mąką i zwinąć ręcznie w jeden długi rulon. Pokroić go na 1 cm kawałki, a następnie jeszcze przekroić na połówki. Całość wrzucić do 1,5 l lekko osolonej, gotującej się wody w rondlu, zamieszać drewnianą łyżką i gotować na średnim ogniu do czasu, aż podpłyną na wierzch. Wtedy ściągnąć je z ognia i odcedzić na sicie.
Rozgrzać olej na patelni i zeszklić na nim cebulę. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone łodygi selera i zieloną paprykę, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć przez 1 minutę. Do smażonych składników dodać ugotowane wcześniej gnocchi, wsypać natkę zielonej pietruszki, pokrojone pomidory, po czym wszystko dokładnie wymieszać i smażyć przez kolejną 1 minutę na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć je z ognia i wyłożyć na talerz.
Przygotować gnocchi: ziemniaki obrać ze skóry, umyć, przełożyć je do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały, ugotować do miękkości i odcedzić. Odcedzone przepuścić przez maszynkę do mięsa i wyłożyć na stolnicę. Następnie wsypać do nich mąkę, wbić jajko, wyrobić gładkie ciasto, podsypać je mąką i zwinąć ręcznie w jeden długi rulon. Pokroić go na 1 cm kawałki, a następnie jeszcze przekroić na połówki. Całość wrzucić do 1,5 l lekko osolonej, gotującej się wody w rondlu, zamieszać drewnianą łyżką i gotować na średnim ogniu do czasu, aż podpłyną na wierzch. Wtedy ściągnąć je z ognia i odcedzić na sicie.
Rozgrzać olej na patelni i zeszklić na nim cebulę. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone łodygi selera i zieloną paprykę, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć przez 1 minutę. Do smażonych składników dodać ugotowane wcześniej gnocchi, wsypać natkę zielonej pietruszki, pokrojone pomidory, po czym wszystko dokładnie wymieszać i smażyć przez kolejną 1 minutę na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć je z ognia i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)